facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Beta Mikrobu Hakkında Bilinmeyenler
Beta Mikrobu Hakkında Bilinmeyenler

Beta Mikrobu Hakkında Bilinmeyenler

Özellikle kış aylarında kapalı alanlarda duran çocukların boğaz enfeksiyonu geçirme riski oldukça artar. 5-15 yaş arasında daha yoğun gözlenen hastalık, yutkunmada zorluk, ateş ve ağızda koku gibi belirtiler ile ortaya çıkar. Yaygın bilinenin aksine beta mikrobu bir virüs değil bakteridir. Beta mikrobu olarak bilinen bakteri boğazda iltihaplanma yapan bir mikroorganizmadır. Boğazın ve bademciklerin iltihaplanması çocuğun yutkunmasını ve beslenmesini güçleştirir, Çocukta kötü ağız kokusu ve ateş yapar. Bunların yanında titreme, vücut ağrısı ve iştahsızlık gibi belirtiler de görülebilir. Gözlem sonucu bademciklerde ve boğazda kızarıklık ve beyaz lekelenmeler, boyunda lenf bezlerinde şişlik gibi durumlar fark edilir. Beta mikrobu tedavisi ihmal edildiğinde veya yetersiz tedavi edildiğinde mikropların salgıladığı toksinlerin deride kızıl adına verilen hastalığa sebep olduğu görülebilir. Eksik tedavi durumunda ayrıca ateşli romatizma, eklem iltihapları , böbrek iltihapları, sinüzit, orta kulak iltihabı ve zatürre görülebilir. Beta mikrobu bireylerin yüzde 20’sine yakınında boğazda bir şikayet görülmeden bulunur. Bu insanlara taşıyıcı denir. Farenjit geçiren insanların yüzde 20’si taşıyıcı olmaktadır. Fakat taşıyıcıların iltihapları hastalık yapıcı değildir ve hastalığı bulaştırma riskleri yoktur. Bu sebeple taşıyıcı bireylerin tedavisi yapılmamaktadır. Beta enfeksiyonu salgını ve/veya hastalık geçmişi varsa taşıyıcıların tedavisi yapılmaktadır.

Beta Mikrobunu Ayıran Özellik Ne?

Eğer bireyin gözlerinde kızarıklık, gözde ve burunda akıntı ve nezle durumu gözleniyorsa bu hastalığın viral olma ihtimali yüksektir. Fakat eğer yanaklarda kızarıklık, boğaz kuruluğu ve ağrısı ile başlayan bir hastalık gözlenirse bu hastalığın bakteriyel olma ihtimali yüksektir. Bireyin 24-48 saat içerinde hekim tarafından görülmesi gerekir. Beta mikrobu tedavisi hastalığın o anki semptomlarını azaltmakla beraber hastalığın ileri komplikasyon (ateşli romatizma vs.) risklerini yok etmek için yapılır.

Beta Mikrobu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Beta mikrobu tedavisi için yapılması gereken ilk şeyin hekim tarafından kontrol sonucu hastanın beta olup olmadığını incelemek gerekiyor. Bademcik enfeksiyonları ileride kalp romatizması, eklem romatizması ve böbrek iltihabına dönebilir. Eğer ailede genetik yatkınlık varsa beta sonucu bireyde bu ileri komplikasyonların görülme riski oldukça fazladır. Beta mikrobu tedavisi için en ideal ilaç penisilindir. Tedavi sonrası ise kontrol kültürü durumuna gerek kalmayabiliyor. Çocuğunuz yukarıda bahsedilen belirtilerden birine sahip ise zaman kaybetmeden klinik onay için hekiminize başvurmalı ve tedavi sürecini başlatmalısınız. Şimdi çocuk doktorlarımızdan randevu alın.  
  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers