facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri ve 6 Neden
Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri ve 6 Neden

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri ve 6 Neden

Dişlerde meydana gelen enfeksiyon ve çürükler, diş köklerine ulaştığında dayanılmaz ağrı ve acıların meydana gelmesine neden olur. Bu gibi diş sağlığı sorunlarında ise kanal tedavisi uygulanmaktadır. Kök kanal tedavilerinde dişlerin kök kısımlarında yer alan sinirler özel teknikler ile kesilerek, bu alan yine cerrahi işlemler ile doldurulur. Tedavi yaptıracak olan kişilerin başarısız kanal tedavisi belirtileri hakkında bilgi sahibi olması önerilir. Bu sayede her zaman daha bilinçli bir şekilde tedavilerine devam edebilir ve eski diş sağlıklarını kazanabilirler.

Elbette her kök kanal tedavisi başarılı olacak diye bir kural yoktur. Çünkü bazı durumlarda tedavinin başarısız olma durumları da mevcuttur. Tedavinin başarısız olması durumlarında da hastalarda görülen şikayetler yine aynı şekilde devam eder.

Karadeniz Teknik Üniversitesi diş hekimiliği fakültesi tarafından yapılan araştırmaya göre kanal tedavisi başarı oranı %52 olarak gözlemlenmiştir.

Bu tedavi yöntemi başarılı bir şekilde tamamlandığında ise diş daha sağlıklı ve sağlam olacaktır. Öte yandan diş kökünde ve diğer bölgelerinde enfeksiyon gibi durumlar yaşanmaz. Yani kişilerin yaşamları daha kolay bir hale gelir. Ve diş kaybı tamamen ortadan kalkar.

Başarısız Kanal Tedavisi Belirtileri

Tedavi önce yaşadıklarınız başarız kanal tedavisi belirtileri olarak örnek olabilir.

başarısız kanal tedavisi belirtileri ağrı ve yanakta şişmeye neden olabilir.
Başarısız kanal tedavisi belirtileri ağrı ve yanakta şişme olarak kendisini gösterebilir
    • Kişilerde ısırma işlemi yapıldığında, dişlerde acıma ve hassasiyet meydana gelir.
    • Diş kökünün bulunduğu çene kısmında çıban veya sivilce çıkması,
    • Dişlerin renklerinde bir takım değişiklikler meydana gelir. Yani dişin rengi giderek daha koyu bir renk olur.
    • Tedavi sonrası normalde dişlerdeki ağrılar tamamen kaybolur. Ama başarısız bir tedaviden sonra dişlerdeki ağrılar devam eder.
    • Sorunlu dişin yanındaki diş etinde apse meydana gelir.
    • Yanakta şişme görülür.
    • Diş etlerinde diş eti şişmesi ortaya çıkar.
    • Diğer komşu dişlerde de ağrı ve hassasiyet meydana gelir.
    • Soğuk ve sıcak yiyeceklere karşı aşırı hassasiyet durumları görülür.
    • Geçeleri artan diş ağrıları ortaya çıkar.

Tedavi sonrası dişte ve diş etinde ağrı, hassasiyet gibi durumların meydana gelmesi oldukça normaldir. Ancak birkaç gün sonra bile hala ağrı ve şikayetler devam ediyorsa o halde hekiminize bu durumu anlatmanızda fayda vardır.

İlgili yazı: Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu?

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Diş kanal tedavisi , dolgu tedavisine benzer. Ama daha kapsamlı bir şekilde yapılır. Dolgu tedavisi tek seansta tamamlanır. Ama kök kanal tedavisi iki veya dişin durumuna göre üç seansta da tamamlanabilir. Başarısız kanal tedavisi nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtına bakacak olursak, aslında cevap başarısız kanal tedavisi belirtileri başlığın altında yatmaktadır.

  • Dişlerde eski ağrıların sürekli olarak devam etmesi,
  • Ağrıların ağrı kesici kullanılsa bile devam etmesi,
  • Diş etinde şişme
  • Dişlerde olan ağrıların diğer dişlere de geçmesi

Tüm bu durumlar başarısız kanal tedavisinde görülen durumlardan biridir. Dolayısı ile ağrıların ve iltihapların devam etmesi durumunda tedaviye yeniden başlanması gerekir.

Kanal Tedavisinin Başarısız Olma Nedenleri

  • Tedavi edilen dişin kök kısmında eğer kırık veya çatlak varsa, buradan enfeksiyon kapma riski artar. Dolayısı ile tedavi başarısız bir hale gelir.
  • Eğer diş hekimi, dişlerdeki kanalların tümünü temizlemez ve gerekli işlemleri yapmaz ise bu kanallara enfeksiyon dolma riski artar. Bu da kök kanal tedavisinin başarısız olmasına neden olur.
  • Dolguda kullanılan malzemelerin yetersiz olması,
  • Doktorun dikkat etmediği bir durumun meydana gelmesi,
  • Kanal dolgusu yapılırken, tükürüğün kanala kaçması (tükürükte bakteriler daha kolay ve hızlı bir şekilde çoğalır. Eğer kanala tükürük kaçarsa diş kökünün de enfeksiyon kapması ortaya çıkar)
  • Diş hekimi kron yerleştirirken geç kalmış olabilir veya kronu kırmış olabilir. Bu gibi durumlar kanal tedavisinin başarısız olmasındaki en büyük etmenlerden birkaçıdır. Öte yandan tedaviden belli bir süre sonra hastaların sert, kabuklu, gazlı ve alkollü ürünlerden uzak durmaları da gerekmektedir.

Kanal Tedavisi Başarısız Olursa Ne Yapılabilir?

kanal tedavisi başarısız olursa ne yapilabilir
” Kanal tedavisi başarısız olursa ne yapilabilir? ” başarısız kanal tedavisi belirtileri yaşanıyorsa, tekrar tedavi uygulanması gerekebilir.

Gerek implant tedavisi olsun gerekse kanal tedavisi olsun tüm tedavilerin mutlaka başarılı olması hastalar açısından son derece önemlidir. Ancak ” Kanal tedavisi başarısız olursa ne yapılabilir? ” gibi sorular da tedavileri başarısız olan kişilerin en çok merak ettiği soruların başında gelir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri yaşıyorsanız tekrar bir daha tedavi uygulanır. Kanallarda kalan veya çoğalan bakteriler yeniden temizlenir. Daha sonra dolgu malzemeleri ile kanallar yeniden doldurulur. Ayrıca tekrar bir tedavi yapılması için ilk olarak kişilerin dişlerinde meydana gelen esas sorunlar tespit edilir. Hekimin tavsiyesi ve bilgisi ile gerekli tedavi yeniden başlar.

Kaynakça

Karadeniz Teknik Üniversitesi Araştırması

 

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers