facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Raşitizm Hastalığı Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Raşitizm Hastalığı Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Raşitizm Hastalığı Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Raşitizm Hastalığı Nedir?

Raşitizm Hastalığı ; kemik dokusunun büyüme plağındaki mineral bozukluğu ile karakterize bir hastalıktır. Büyüme ve gelişmeyi önemli ölçüde etkiler. Büyüme yavaşlar, kemik yaşı oldukça küçülmektedir.Raşitizm D vitamini ile doğrudan alakalı bir hastalıktır. Tüm dünyada ve ülkemizde görülen en sık kemik hastalıkları arasındadir. Bu nedenle Raşitizim hastalığı nedir? Raşitizm hastalığı nedenleri ve belirtileri nelerdir? Raşitizm tedavisi nasıl olur ? sorularının uzman görüşleri ile sizinle paylaşıyoruz.

D vitamini de güneş ışınları ile doğrudan vücuda gelen vücudun ihtiyacı olan kemiklere destek sağlayan bir vitamindir. Raşitizmin birden fazla nedeni olabilmektedir. Kemikte D vitaminin eksikliğine bağlı meydana gelen deformasyonlar görülmektedir.

Raşitizm Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Raşitizm hastalığı genel olarak vitaminlerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Vitaminlerin vücuda hep birlikte verdiği destek kemiklerin gelişmesi ve güçlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle bebek ve çocuklarda beslenmenin çok iyi olması gerekir. Beslenme yani nutriyonel yetersizliklerde de raşitizm göülmektedir. Raşitizm ile birlikte büyüme ve gelişme geriliği de görülmektedir. Başlıca raşitizm nedenleri arasında:

 

  1. Nutrisyonel vitamin D eksikliği
  2. Kronik böbrek yetmezliği
  3. Yetersiz bakım ve beslenme(prematüreler)
  4. Fosfor eksikliği
  5. Genetik yatkınlık
  6. Güneşten ihtiyaçtan daha az yararlanma veya hiç yararlanamama

Sayılabilir.

Bu nedenler uzun süre takip ve gözlem sonucunda ortaya koyulmaktadır. Uzun süre tedavi gerektiren, vitamin desteği sağlanması gereken bir hastalıktır. Yukarıdaki anlatılanları toparlayacak olursak güneş ışığından vücuda ve deriye gelen D vitamini vücudun vitamini alıp sentezlemesi açısından ve kemiklere iletmesi açısından çok önemlidir.

Raşitizm Belirtileri Nelerdir?

Raşitizm belirtileri iskelet sisteminde yoğun olarak görülmektedir. Fizik muayenede kafada,dişlerde, göğüs kafesinde omurgada görülen belirtiler önemli bir yer tutar. Fizik muayenede kriter olan Raşitizm belirtileri nelerdir kısaca bahsedelim:

  1. Kafa kemiklerinde yumuşama vardır. Özellikle el ile bastırıldığında ping pong topu gibi içe çökerek dışa doğru tekrar geri gelme hareketi vardır.
  2. Süt dişlerinin çıkması gecikebilmektedir.
  3. Diş minesinde düzensizlikler görülebilmektedir.
  4. Çenede ve çene kemiklerinde gelişim bozuklukları, deformasyonlar görülebilmektedir.
  5. Çok sık solunum yolu enfeksiyonu geçirilebilmektedir.
  6. Omurgada skolyoz, lordoz, kifoz gibi kemik deformasyonlarına bağlı vücutta eğrilikler kamburluklar görülebilmektedir.
  7. El ve ayak bileklerinde genişleme görülebilmetedir.

D vitamini eksikliğine bağlı önemli diğer bir raşitizm belirtileri de tetanidir. Tetani vücudun istemsiz olarak kasılması ve kasılı kalması olarak adlandırılmaktadır. Genellikle 3-4 aylık çocuklarda sık görülmektedir. Özellikle eller, kollar ve ayaklar kasılarak belli bir süre kasılı halde kalır.

Raşitizm Tanısı Nasıl Koyulur?

Yukarıda bahsedilen belirtiler uzun süredir varsa ve takip ediliyor ise gereken radyolojik tetkikler yapılmalıdır. Bu tetkiklerde kemik şekilleri, yaşı ve çeşitli enzimlerin incelemesi yapılmaktadır. Raşitizm belirtilerini fark edip bu şikayetlerle çocuk endokrin polikliniklerine başvurabilirsiniz. Buralarda çeşitli tetkikler yapıldıktan sonra doktorunuz gerekli yönlendirmeleri yapar ve tedavisine başlar. Önemli olan bu tedaviye tam anlamıyla uymak ve onu sürdürmektir.

Raşitizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Raşitizm hastalığı tedavisi amaç D vitamini deposunu artırmak, biyokimyasal ve radyolojik anlamda iyi denilebilecek kadar düzelmeyi sağlamaktır. Böylelikle çocuğun günlük yaşam aktivitelerini zorlanmadan yapmasını sağlamaktır. Derecesine ve tipine göre ilk olarak tedavide düşük dozda D vitamini tedavisi uygulanmaktadır. Bu bahsedilen tedaviler sadece bilgi verme amaçlıdır. Doktor bireye ve hastalığa özgü tedavi önerebilmektedir. Düşük dozun etkili olmadığı durumlarda stoss tedavisi olarak da bilinen yüksek ve tek doz tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedavide tek seferde yüksek doz verilerek D vitamini depolamasının hızı artırılmaktadır. Haftalar boyunca da etkili olduğu için pozitif bir enerji ve yağ yakımı sağlar. Stoss tedavisinde 3 ay süre ile d vitamini almaması bu tedavi seçeneğini avantaja dönüştürür. Hastaya ve doktora zaman kazandırır. Hastalığı ve belirtileri de olumlu yönde etkiler. Tedaviye yanıt daha kısa sürede alındığı için teşhiste bir şüphe varsa hastalık ayırıcı tanılar ile daha kolay netleşir.

Yüksek dozda d vitamini kullanımı fosfat düşüklüğü, renal yetmezlik, kemik lezyonları, kalsiyumun yükselmesi ve idrarda da yüksek miktarda görülmesi gibi durumlara neden olur. Bu nedenle önerilen dozların üzerine çıkılmamalı, aynı hastalığı yaşayan ya da geçiren farklı hastaların ilaçları doz ayırt etmeksizin doktor önerisi dışında kullanılmamalıdır. Bu durum hem tedaviyi olumsuz yönde etkiler, hem iyileşmeyi geciktirir ve daha farklı yan etkiler yapabilmektedir. Raşitzm tedavisi genel olarak ayda bir üç ayda bir ve yılda bir izlenmektedir.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers