Parkinson Hastalığı Nedir?
Parkinson Hastalığı ilk olarak 1817’de James Parkinson tarafından tanımlandı. Beynin yaygın bir bozukluğudur. Parkinson Hastalığı‘nda, nöron adı verilen bazı beyin hücreleri bozuluyor. Bu sürecin kesin nedeni bilinmemektedir. Bu nöronlar önemlidir, çünkü dopamin denilen bir madde üretirler. Dopamin beyindeki sinir sisteminin kas aktivitesini kontrol etmesine yardımcı olan kimyasal bir “haberci” dir. Bu nöronlar yok edildiğinde normal oranda dopamin üretilmez.
Parkinson Belirtileri Nelerdir?
Parkinson Hastalığı , Motor Sistem Bozuklukları adı verilen bir gruba aittir . Anormal derecede düşük bir dopamin kaynağı Parkinson semptomlarının ortaya çıkmasına neden olur.
Parkinson hastalığı belirtileri aşağıdaki gibidir,
En sık görülen semptomlar istilacı titreme (sallama) ve hareket yavaşlığıdır. Titreme aktivitesi genellikle aksiyonla azalır ve duygularla artar. Bu titreme genellikle her iki tarafta da görülür veya vücudun bir tarafında daha belirgin olabilir. Yavaşlama ve gönüllü hareketlerin azalması özelliği, bilinmeyen sebeplerden kaynaklanan nöronal dejenerasyona bağlanabilir.
Sertlik, genellikle bir tarafta belirgin olan “kurşun boru” sertliği olarak adlandırılan uzuvlara olan sertliğin bir sonucudur. ‘Dişli çark’ olgusu, karşıt uzuvun uyarıcı hareketinden pasif harekete sarsıntılı bir direnç kazandıran titremenin tonunu artırarak ortaya çıkar.
Yüz özellikleri, hastalara soğuk cansız duyguları ileten, ifadesiz ve taşlıdır. Konuşma acele monoton bir tempo ile değiştirilir. Topallama, hastalık ilerledikçe oluşan yutmadaki zorluklardan dolayı kontrolsüzdür.
Ölümcül değişiklikler, karakteristik bir durma pozisyonuna ve karıştırma yürüyüşüne neden olur. Bu tip bir değişim sonrası, omurganın öne doğru bükülmesini, kolların hareketsizliğini ve yüz özelliklerini açıklayan ‘simian’ olarak ifade edilir. Denge bozulmuş ve oturma pozisyonu öne ve hareketsiz bükülmüş gövde ile karakterize edilmiştir.
Ek semptomlar kabızlık, idrar güçlüğü, cilt yağlı, terleme aşırıdır ve bunama sonraki aşamalarda sık görülür.
Birincil ve ikincil semptomlar(özet):
Birincil semptomlar şunları içerir:
Uzuvların ve gövdenin sertliği
Ellerin, kolların, bacakların, çenenin ve yüzün titremesi
Hareket yavaşlığı ve yoksulluk
Denge zorluğu ve yürüme zorluğu
- İkincil belirtiler şunlardır:
- Depresyon
- Yaşlılık
- Postural deformit
- ve konuşma zorluğu
Hem birincil hem de ikincil parkinson semptomlarına sahip olabilecek başka bazı nörolojik bozukluklar da vardır. Bu gerçekleştiğinde, duruma Parkinson Sendromu veya Atipik Parkinson denir. Örneğin, parkinson semptomlarına beyindeki tümörler, tekrarlanan kafa travması, uzun süre sakinleştirici ilaç kullanımı ve manganez ve karbon monoksit zehirlenmesi neden olabilir. Sık kullanılan ilaçlar bile, metaklopramid (Reglan), mide rahatsızlığı için parkinsonizme neden olabilir.
Hastalık hem kroniktir, yani uzun bir süre devam edeceği anlamına gelir ve ilericidir, semptomları zamanla daha da kötüleşir. Bulaşıcı değildir ve genellikle kalıtsal değildir.
Hastalığa ne sebep olur?
Parkinson Hastalığı , Substantia Nigra olarak bilinen beyin bölgesindeki belirli sinir hücreleri veya nöronlar bozulduğunda veya ölürken ortaya çıkar. Dopamin, bu nöronlar tarafından üretilen normal kimyasal üründür ve Substantia Nigra ile beynin bir sonraki “röle istasyonu”, Corpus Striatum arasındaki sinyalleri iletmekten sorumlu kimyasal bir haberci olarak görev yapar. Corpus Striatum, kas aktivitesi oluşturmak için hareket eder. Dopamin kaybı, Striatum’un sinir hücrelerinin kontrolden çıkmasına neden olarak hastaları hareketlerini normal bir şekilde yönlendirebilmekte veya kontrol edememektedir.
Hücre ölümüne veya bozulmasına neyin sebep olduğuna dair birçok teori vardır, ancak kesin neden hala bilinmemektedir.
Yorum Yapın