Obezite Hastalığı Nedir Nasıl Önlenir ?
Batı toplumlarında (Avrupa ve Amerika) görülme sıklığı daha yaygın olan Obezite hastalığı, gıda tüketimi ve enerji tüketimi arasındaki dengesizlik ile karakterize edilir ve bu da vücut yağının artmasına ve birikmesine neden olur.
Obezite Nedir ?
Obezite modern zamanımızın önemli bir sorunudur. Bu hastalık bazı ciddi hastalıkların oluşumu için bir risk faktörünü de beraberinde getirir. Tüm toplumlar arasında mevcut vaka sayısı hızla artmakta ve bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir.
Nedenleri ise sadece kalıtsal problemlerle ya da hormonal sistemdeki değişikliklerle değil; aynı zamanda doğru ve sağlıklı bir gelişim için temel alışkanlıklar oluşturmada yaşanan basit dikkatsizlikler ve endişe eksikliği ile ilgili olabilir.
Kötü beslenmenin bir sonucu olarak, kaynakların yetersizliği ve gıda kıtlıklarından dolayı aşırı zayıflıktan muzdarip en yoksul toplumların tersi ile karşılaştırılabilecek bir sorundur. Bir yandan, az gelişmiş ülkelerde yiyecek eksikliği ile mücadele etmek zor olmaktaysa; öte yandan, bolluk yaşanan ülkelerde doğru ve dengeli bir diyet yapma alışkanlığı, obeziteyi önlemek için sürekli bir önlem olmalıdır.
Aşırı bir kiloya sahip olmak, yaşam beklentisini azaltmanın yanı sıra, kardiyovasküler hastalıklar, diyabet ve solunum sistemi sorunları ile doğrudan ilişkilidir. Dengeli bir diyetin yanı sıra, fiziksel egzersiz uygulaması birçok hastalığın başlamasını önler ve yaşam kalitesini artırır.
Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir ?
Obezitenin neden olduğu hastalıkar çok fazladır. Obezite tedavi edilmese aşağıdaki hastalıkalara yakalanma riski oranınız çok artmaktadır.
– Arteriyel Hipertansiyon
– Kalp Yetmezliği
– Arterioskleroz (damar sertleşmesi)
– Anjina Pektoris (göğüste ağrı ve sıkışma hissi)
– Tip 2 Diyabet
– Glikoz toleransındaki değişiklikler
– Hiperlipidemi (yüksek kolesterol)
– İyi
– Solunum Yetmezliği
– Uyku Apnesi
– Pulmoner Emboli (akciğer atardamarının sıkışması)
– Amenore (adetten kesilme)
– İnfertilite (kısırlık)
– Stres idrar kaçırma
– Prostat
– Kolon kanseri
Bu tür bir hastalığı iyileştirme olasılığının yanı sıra, yorgunluk hissi obezite hastalığında sabit olduğundan ve birçok basit günlük aktiviteyi gerçekleştirmek için bir engel haline geldiğinden dolayı yaşam kalitesinde bir azalma vardır.
Psikolojik faktör de önemlidir, çünkü fiziksel özelliklerini ve kapasitelerini kaybeden kişi, kendisine olan saygısını yitirmektedir. Bu durumda rahatsızlık hisseder ve sonrasında depresyon rahatsızlığına yakalanabilir.
Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Obezite tedavisi için ; İlk adım yeni bir yeme alışkanlığı oluşturmak ve düzenli egzersiz yapmaktır. Bu ilk aşamada uygulanacak olan diyetler, bir sağlık uzmanı (aile doktoru, beslenme uzmanı, vb.) tarafından sağlanan endikasyonlara sahip olmalıdır. Böylece kilo verme işlemi kademeli olarak ve sağlıklı bir şekilde yapılır. Aynı şekilde, uygulanacak fiziksel aktivteler bir profesyonel tarafından denetlenmelidir. İlk olarak, fiziksel durum obezite ile savaşmaya başlarken zayıflamaya etki eder, ancak obezite yaşayan hastanın belirli egzersizleri yapma kapasitesi sınırlıdır. Profesyonel eğitmenden destek almak, sadece eğitimi doğru yapmakla kalmayacak, aynı zamanda motivasyonel bir faktör olacaktır.
Kilonuzun Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından doğru kabul edilen parametreler dahilinde olup olmadığını kontrol etmenin yollarından biri, Vücut Kitle İndeksinizi nasıl hesaplayacağınızı bilmektir. Bu önceden tanımlanmış parametreler; vücut ağırlığı (kg) / Uzunluk² hesaplandıktan sonra değerlendirilir.
”Bu yazı bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve Tedavi İçin Doktorunuza Başvurun”
Obezite tedavisi için Uzmanlar Öncelikle Diyetsiyen Kontrolünü Önermektedir. Sizde Diyetisyen Randevusu Oluşturmak İçin DoktorBilgini 0850 495 00 66 Çağrı merkezini arayın ya da Aşağıda sizin için en iyi diyetisyenler illere göre katogorize edildi. Sizde Hemen Kendize uygun diyetisyeni bulun ve randevu oluşturun.
Yorum Yapın