İyi Huylu Prostat Büyümesi ve Holep Cerahisi
Prostat; idrar torbasının altında yer alan, içerisinden idrar kanalının geçtiği ve testislerden gelen tüplerin açıldığı bir organdır. Prostat bezinin görevi, meniyi oluşturan sıvının bir bölümünü salgılamaktır. Salgı bezi olarak görev yapan prostat, ortalama olarak ceviz büyüklüğündedir. Prostat rahatsızlığı çoğunlukla yaşlı bireylerde görülse de bazen genç erkeklerde de görülebilmektedir. Prostat, ergenliğin ilk dönemlerinde büyüyerek iki katına çıkmaktadır. Yirmili yaşlardan itibaren ise prostat büyüme oranı her bireyde farklılık göstermektedir. İyi huylu prostat büyümesi ise kırklı yaşlardan itibaren görülmeye başlanmaktadır. Yapılan araştırmalarda elli yaşındaki erkeklerin %25’inde, seksen yaşındakilerin ise %90’ında bu rahatsızlığın görüldüğü bildirilmiştir. Yaşlanma ile birlikte seyreden iyi huylu prostat büyümesinin nedeni tam olarak bilinememektedir. Büyüyen prostat bezi, idrar yolu ve mesane çıkışında tıkanmaya neden olarak idrar çıkışını engellemektedir. Bu rahatsızlık mesanenin idrar depolama ve idrar boşaltma yetilerini bozabilmektedir. İyi huylu prostat büyümesi her anlamda rahatsız edici boyutlara ulaştığında mutlaka tedavi edilmelidir.
Prostat hastalıkları erkeklerde birçok şikayetlere neden olabilmektedir. Prostat rahatsızlığında en belirgin şikayetler;
- İdrara başlama ve sonlandırmada zorlanma
- Zayıf veya kesik kesik gelen idrar akışı
- Sık idrara çıkma isteği
- İdrar sıkışıklığı ve idrar tutmada güçlük yaşanması
- İdrar yaparken yanma ve ağrı hissi
- Mesaneyi tam olarak boşaltamama hissi
- Geceleri sık olarak idrara kalkma
- İdrar yaptıktan sonra devam eden damlamalar
- Meniden kan gelmesi
- İdrar yapamama durumu
- Ağrılı boşalma
- Kasık, kalça ve bel bölgelerinde ağrı meydana gelmesi şeklinde görülmektedir.
İyi Huylu Prostat Büyümesi (Benign Prostat Hiperplazisi)
Prostat büyümeleri genellikle iyi huylu olarak gerçekleşmektedir. İyi huylu prostat büyümeleri kırklı yaşlardan başlayarak hayatın sonuna kadar devam etmektedir. Bazen insanlar prostat kanseri ile iyi huylu prostat büyümesini karıştırabilmektedirler. İyi huylu prostat büyümesi kesinlikle kanser değildir ve kansere de yol açmamaktadır. Prostat büyüyerek idrar kanalında tıkanıklığa yol açmaktadır. İyi huylu prostat büyümesinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte yaşlanmanın etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca bu rahatsızlığın görülmesinde genetik faktörlerinde etkili olduğu bilinmektedir. Ailesinde iyi huylu prostat büyümesi görülen kişilerde, bu hastalık daha sık görülmektedir. Araştırmacılar tarafından prostat büyümesi ile obezite arasında bağ olduğu da bildirilmektedir. Artan vücut ağırlığı ile birlikte prostat büyümesinde de doğru orantılı artış olduğu vurgulanmaktadır. İyi huylu prostat büyümesinde, içeride kalan idrar enfeksiyonlara ve böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilmektedir. Tüm yaşanan bu durumlar kişinin yaşam kalitesinin düşmesine neden olmaktadır. Yapılan araştırmalarda beslenme ve aktivitenin, iyi huylu prostat büyümesi üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Kırmızı et, yağ ve karbonhidrat tüketimin fazla olması prostat büyüme riskini arttırmaktadır. Sebzeler, D vitamini ve doymamış yağ asitleri bu riski oldukça minimize etmektedir. Sağlıklı beslenme ile birlikte günlük düzenli aktiviteler prostat büyüme riskini azaltmaktadır. İyi huylu prostat büyümesinde erkeklik hormonunun da etkili olduğu yönünde görüşler bulunmaktadır. İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde ilk olarak yaşamsal değişiklikler yapılmaktadır. Bu süreçte hastanın sıvı tüketim oranı ile bazı besinlerin miktarı hekim tarafından ayarlanmaktadır. Bu kısıtlamaların işe yaramadığı rahatsızlıklarda ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Bu tedavinin etkili olması için hastanın ilaçları 4-6 ay aralığında düzenli kullanması gerekmektedir. İlaçların etkili olmadığı durumlarda son aşamaya yani cerrahi müdahale aşamasına geçilmektedir. İyi huylu prostat cerrahisinde, açık ve kapalı ameliyatlar yapılabilmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen ise endoskopik yolla yapılan HoLEP cerrahisidir.HoLEP Cerrahi Yöntemi Nedir?
Prostat büyümesi tedavisinde Tur-P ve Greenlight gibi klasik endoskopi yöntemleri kullanılmaktadır. Ancak bu yöntemlerin, kanama ve prostat dokusunda yeniden büyüme gibi dezavantajları bulunmaktadır. Özellikle bu operasyonlarda elektirik enerjisi kullanılması kanamayı önemli ölçüde arttırmaktadır. Ayrıca prostatik dokuların parçalanarak alınması ve hepsinin tamamen çıkartılamaması yeniden prostat büyümesine neden olabilmektedir. Holmium lazer prostat enükleasyonu (HoLEP), iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullanılan en modern tedavi sistemidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan HoLEP cerrahisi, prostatın laser ile enükle edilerek çıkarılması işlemidir. HoLEP cerrahisinde, hastaya genel veya epidural anestezi uygulanmaktadır. HoLEP ameliyatında, prostatın dış kısmındaki kapsül ile prostat dokusu arasına holmium lazer ile girilmektedir. Ardından da prostat dokusu lazer ile sıyrılarak, bu doku mesane içerisine gönderilmektedir. Son adım olarak da morselatör cihazı yardımıyla mesanedeki prostat dokuları dışarı çıkarılmaktadır. Çıkartılan prostat dokusu patolojik inceleme için mutlaka laboratuvara gönderilmektedir. HoLEP cerrahisi, dünyada son on yıldır yaygın olarak kullanılmaktadır. Prostat büyüme tedavisindeki başarısından dolayı da altın standart tedavilerinden biri olarak görülmektedir.HoLEP Cerrahi Yönteminin Avantajları
HoLEP cerrahisinin, diğer klasik prostat ameliyatlarına göre oldukça fazla avantajı bulunmaktadır. Bu avantajları aşağıdaki gibi sıralamak doğru olacaktır.- HoLEP cerrahisi, endoskopik bir yöntem olması nedeniyle kesi işlemi yapılmamaktadır. Kesi olmaması nedeniyle de herhangi bir pansuman uygulaması gerektirmemektedir. Bu yüzden hasta, diğer açık yöntemlere göre daha çabuk iyileşmektedir. Ayrıca diğer endoskopik yöntemlere göre de kıyaslama yapılırsa, hasta daha çabuk taburcu edilmektedir.
- Damarların lazer ile kapatılması nedeniyle kanama çok az görülmektedir.
- HoLEP ameliyatı sonrasında takılan sonda yaklaşık 24 saat gibi kısa bir sürede çıkartılmaktadır.
- HoLEP cerrahisinde lazer ile sağlıklı dokuya 0.4 mm’den daha az etki edilmektedir. Bu sayede de kapsül etrafından geçen ve cinsel fonksiyonları düzenleyen sinirler zarar görmemektedir. Ameliyat sonrasında sertleşme problemi görülmemektedir.
- HoLEP ameliyatı ile çıkartılan parçalarda bozulma görülmediği için patolojik inceleme daha rahat yapılmaktadır.
- HoLEP ameliyatı ile prostat dokusu tamamen çıkartıldığı için hastalığın yenileme riski ve oranı düşüktür. Ancak diğer endoskopik yöntemlerde içeride doku kalması nedeniyle tekrar prostat büyümesi görülebilmektedir.
- Her boyuttaki büyümeye sahip prostat hastalarına rahatlıkla uygulanabilmektedir. HoLEP cerrahisi ile diğer endoskopik yöntemlere göre daha büyük prostat dokularına müdahale edilebilmektedir.
- HoLEP cerrahisi, kan sulandırıcı kullanan hastalarda diğer yöntemlere göre oldukça güvenlidir.
- Elektirik enerjisi kullanılarak yapılan yöntemlerde ameliyat sonrasında, hasta ağrı veya yanma hissi duymaktadır. Ancak lazerle yapılan bu sistemde şikayetler yok denilecek kadar az seviyededir.
- HoLEP cerrahisinde idrar tutan kaslar özellikle korunmaktadır. Sfinkter adı verilen bu kasların korunması sayesinde kalıcı idrar kaçırma kesinlikle görülmemektedir.
- HoLEP cerrahisi çocuk sahibi olmayı etkilememektedir.
Yorum Yapın