İlişkide Kıskançlık ve Güvensizlik
İlişkide kıskançlık ve güvensizlik karşılaştığımız en toksik konulardan bir tanesi. Çiftler arasında yaşanan kıskançlık ilişkinin sonunu dahi getirebiliyor. Bu konuda sorun yaşayan çiftlerin yıkıcı sonuçlar yaşamadan destek almalarını öneriyoruz.
İlişkide Kıskançlık Nedir?
Kıskançlık hayatımıza çok küçük yaşlarda dahil olur. Üç yaş civarında eşyalarımızı kıskanmaya başlarız. Anne ve babamızı paylaşmakta zorlanırız. Beş yaşından sonra sosyalleşmede ve paylaşmada daha iyiyizdir. Ergenlik döneminde ise romantik ilişkilerin de etkisiyle kıskançlık duygumuz daha belirgin hale gelir. Peki ilişkilerde kıskançlık nedir? Geçmiş yaşantımızda öğrendiklerimiz ve toplum tarafından da şekillenmiş olan bazen yıkıcı sonuçları olan bir duygudur.
Yetişkin olduğumuzda partnerimize bu duyguyu yansıtabiliriz. Çok da uzak olmadığımız bu duygu kontrol edilemez boyutlara gelirse ilişkide çatırdamalara yol açar. Çift terapisi yürüttüğüm birçok partner kıskançlık duygusuyla baş etmekte zorlanabiliyor. Bazen ilişkinin sonunu getirebildiği gibi aldatma ve duygusal ve fiziksel şiddetle de sonlanıyor. Bu yüzden önemsenmesi gereken bir konu olduğunu söyleyebiliriz.
Kıskançlığın birazının ilişkiyi koruyabilecek bir faktör olduğunu söylemekte fayda var. Kıskançlığın istemediğimiz boyutunda ise kısıtlama hakimdir. Kişiler sosyal medyayı, kıyafeti, partnerinin gittiği yerleri, görüştüğü kişileri kısıtlamak isteyebilir. Telefon karıştırma, cep karıştırma, kredi kartı dökümlerine bakma, fatura ve fişlere bakma, ileri boyutlarda peşine takılma ve dedektif tutma gibi durumlarla karşılaşabiliyoruz. Kısıtlanan partner bir bakıyor ki hiçbir şeyi yapmaya izni yok. Kendi ailesiyle iletişim kurması bile problem oluyor. Kıskançlık krizi tuttuğunda ise büyük kavgalar olabilir. Kısıtlanan kişi kavga olmasın diye daha fazla taviz verebilir. Aynı zamanda suçlandığı için bu suçluluğu yaşamamak için hep alttan almaya çalışabilir.
İlişkide Kıskançlık Neden Olur?
Çok küçük yaşlarda başlayan kıskançlık duygumuz çoğu zaman ilişkideki beklentilerimiz, geçmiş yaşantılarımız, anne babamızın ilişkisi, çevremizde gördüğümüz ilişkilerle birlikte şekilleniyor. İlişkinin doğasına ve dinamiğine baktığımızda sağlıksız ilişkilerde kıskançlık büyük bir yer kaplar. S ağlıklı ilişkilerde ise güven duygusu hakimdir. İlişkide kıskançlık neden olur? Birkaç madde ile sıralayalım..
-
-
-
- Değersizlik duyguları
- Terk edilme anksiyetesi
- Kendisini başkalarıyla kıyaslama
- Toplumun kadın ve erkeğe yüklediği davranış biçimleri
- Partnerin şüphelendirici davranışları
- Bazı psikotik rahatsızlıkla
- Aşırı alkol ve madde tüketimi
- Geçmişte yaşanmış sağlıksız ilişkiler
-
-
İlişkide Kıskançlık ve Güvensizlik İlişkisi
Kıskançlık dediğimizde güvensizlik kavramı da beraberinde geliyor. Geçmişinde terk edilme ve aldatılmayla ilgili deneyimi olan bireyler partnerlerine güvenmekte zorlanıyor. Ebeveynlerinden birisi ya da ikisi eşini aldattı ya da terk ettiyse anksiyete başlıyor diyebiliriz. Kişi eğer geçmiş ilişkilerinde benzer bir durum yaşadıysa yine güvensizlik hissedebilir. Bir diğer yaklaşım da güvensizlik yaşayan bireyin aldatmaya ve terk etmeye meyilli olmasıdır. İlişkide kıskançlık ve güvensizlik yaşayan partnerler kendilerine ve ilişkilerine odaklanmakta zorlanır. Hep başka konular gündemdedir. İlişkilerinin tadını çıkaramazlar. Hep bir sorun vardır. Kavgaya meyilli bir şekilde ilişkileri sürer gider.
Kıskançlığın İlişkiye Etkileri
Kıskanç partner büyük bir hırs içinde olabilir. Kıskançlığın ilişkiye etkileri görmezden gelinemez. Bazı durumlarda öfke ve anksiyete krizleri görebiliriz. Duygusal ve fiziksel şiddet, hatta cinayete kadar gidebilen sonuçlarla karşılaşabiliriz. Kısıtlanmayı ve sürekli kavga etmeyi normalleştirmeyin. Kısıtlandığınız ve sürekli hesap vermekte zorunda hissettiğiniz bir ilişki sizi uzun vadede iyi hissettirmeyecektir.
Aşırı Kıskançlık Nasıl Yenilir?
Aşırı kıskançlık nasıl yenilir peki? Kıskanç bir partnere sahipseniz yapmanız gereken en önemli şey kendi sınırlarınızı belirlemenizdir. İlişkilerde taviz tavizi doğurur. Kendinizden ödün verdikçe karşı tarafın daha talepkar olduğunu görürsünüz. Bu şekilde kendi alanınızı terk edersiniz ve durumun hüsranla bitmesi muhtemeldir.
Kıskanç ve kısıtlayan taraf siz iseniz kendinizde bazı davranış değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Öncelikle geçmişte yaşadığınız travmatik deneyimler var mı bunları düşünün. Babanız annenizi aldattı ve siz de hep sizi aldatma potansiyeli olan kişileri hayatınıza aldınız. Öyle olmasa bile bir şekilde sizi aldatan birine dönüştü partneriniz. Terk edilmekle korkutuldunuz ve partneriniz kendisini sizden mahrum edeceğini söyledi, sevgisini sizden sakınan anneniz gibi. Geçmişte yaşadıklarınız bu cümleler gibi birçok etkeni içinde barındırıyor olabilir. Değersizlik duygularınız ağır basıyor olabilir. Bunun altında yatan neden her ne ise kendinizi gözlemleyin. Asıl sorunun partneriniz olmadığını anlayacaksınız.
Kıskançlık yaşayarak sizde bastırılmış duygular açığa çıkmış olur. Kendinizi gözlemlemeniz ve bu konuda farklı davranmanız için bir fırsat. Kıskançlığınızı yenebilmeniz için kendinize odaklanmanız ve enerjinizi kendinizde tutmanız hayati derecede önemlidir. Çoğu zaman bu konuda yardım almanızı öneriyoruz. Sevgiyle kalın.
Yazar: Psk Dan Mehlika Zeynep Yurt
Yorum Yapın