İlişki Bağımlılığı Belirtileri ve Tedavisi
Tüm hayatınızı birlikte geçirmek istediğiniz insanlar olabilir. O olmadan kendinizi boşlukta hissettiğiniz ve yalnız yaşayamayacağınıza inandığınız bir ilişkinin içinde olmak size romantik gelebilir. Ancak aslında bu bir sorun olabilir. Zamanla, bu etkileşimin yakınlığı ve yoğunluğu sıklıkla gerginliğe ve kişilerin hayatında tahribata neden olabilir.
İlişki Bağımlılığı Nedir?
İlişki bağımlılığı, bir kişinin başka bir kişiyi, her iki tarafın da çıkarına olmayacak saplantılı bir yoğunlukta “sevmesi” olarak tanımlanabilir. Aşırı ilgi duyulan kişiyle birlikte olamadığınızda rahatsızlık, üzüntü veya öfke hissettiğiniz ilişkilere ilişki bağımlılığı denebilir. Elbette, birine karşı güçlü bir sevgi duymak heyecan verici ve mutlu eden bir durum olabilir. Ancak ilişki bağımlılığı da diğer bağımlılıklar gibi sorunlara neden olabilir ve üzerimizde olumsuz etkileri olabilir.
İlişki Bağımlılığı Belirtileri Neledir?
İlişki bağımlıları kısa ama yoğun romantik ilişkilere girme eğiliminde olabilir. Uzun vadeli bir ilişki içindeyseler, genellikle ilişki içinde birçok iniş ve çıkışla karakterize edilebilir. Bazı durumlarda ise, ilişki bağımlıları savunmasızlık duygularından kaçınmak için romantik veya cinsel ilişkilerden tamamen çekilebilirler.
İlişki bağımlıları, enerjilerinin muazzam bir miktarını romantik ilişkilere odaklama eğilimindedir. İlişki bağımlıları, “âşık olmanın” getirdiği heyecan hissinden de zevk alma eğiliminde olabilirler. İlişki bağımlılığı, yalnızca bağımlıyı değil, saplantılı oldukları kişileri de olumsuz etkileyebilir. Böyle bir ilişkinin içinde olmak karşı taraf için de acı verici ve zorlayıcı olabilir.
İlişki bağımlılığı belirtileri ve kişinin özellikleri:
- Abartılı bir sorumluluk duygusu
- Düzenli olarak gereğinden fazlasını yapma eğilimi
- İnsanlar çabalarını fark etmediklerinde incinme eğilimi
- İlişkilere sağlıksız bir bağımlılık
- Onaylanmaya karşı aşırı bir ihtiyaç
- Zorlayıcı bir kontrol ihtiyacı
- Kendine ve/veya başkalarına güven eksikliği
- Terk edilme veya yalnız kalma korkusu
- Duyguları tanımlamada zorluk
- Samimiyet/sınırlarla ilgili sorunlar
- Karar vermede zorluk
- O kişi olmadan yaşayamayacağını hissetmek
- Asla başka bir ilişki bulamayacağını düşünmek
- Boş, eksik hissetmek ve diğer kişi olmadan işlev görememek
- Diğer ilişkilere ve işlere ayırdığınız zamanı, dikkati ve enerjiyi azaltmak
- İlişki nedeniyle işte, okulda veya evde mücadele etmek
İlişki Bağımlılığı Neden Olur?
İlişki bağımlılığının nedenleri genellikle kişinin çocukluğuna veya çocukluk travmasına dayanabilir. Benlik saygısı geliştirememiş veya çocukluk döneminde yetersizlikler olan kişiler, başkalarından sürekli sevgi, güven ve ilgi arayarak büyüyebilirler. İlişkilere bağımlı olan insanların özgüvenleri düşük olabilir. Bununla birlikte, kendilerini daha iyi hissetmek için bir dış kaynağa ihtiyaç duyabilirler.
İlişki Bağımlılığı Tedavisi
Aslında, günümüzde ilişki bağımlılığı tedavisi ile ilgili herhangi bir bozukluk veya teşhis yoktur. Bunun yerine, bu terim bazı kişilik bozuklukları ile birlikte ele alınabilir. Buna ek olarak, sağlıksız ve sorunlu görünen ilişkilerin içinde düşünülebilir.
Bir uzmanla danışmanlık ve psikoterapi, bağımlı ilişkilere sahip insanlara bireysel veya çift olarak yardımcı olabilir. Bu psikolojik hizmetler, iletişim becerilerini geliştirerek, benlik saygısını artırarak ve ortadan kaldırılan sınırları yeniden oluşturarak ilişkide daha sağlıklı bir denge kurabilir.
İlişki bağımlılığı genellikle kişinin çocukluğuna dayanıyor olabilir. Bu nedenle, terapide erken çocukluk sorunlarının ve bunların mevcut yıkıcı davranış kalıplarıyla ilişkisinin araştırılabilir. Bu araştırma, temel sorunların ortaya çıkarılmasına yardımcı olabilir. Böylece hastalar sağlıklı, tatmin edici ilişkiler yaşamaya yönelik adımlar atmaya başlayabilir.
Yazar: Psikolog Serpil Hamurkar
Türkiye’nin sağlık ve doktor arama platformu Doktor Bilgini ile şehrinizde bulunan psikolog ve psikiyatri doktorlarını incelebilir, yorumları okuyup kolay randevu alabilirsiniz.
Şehrinizde bulunan psikologlar için: https://doktorbilgini.com/psikoloji/
Şehrinizde bulunan psikiyatri doktorlaru için: https://doktorbilgini.com/psikiyatri/
Yorum Yapın