Hastane Enfeksiyonu Nedir Korunma Yolları Nelerdir?
Zaman zaman hepimizin dediği bir söz vardır; Allah hastanelerin yokluğunu göstermesin ama muhtaçta etmesin deriz. Gerçekten çok yerinde bir söz. Birçok hastalıkla mücadele eden yüzlerce insan ayakta yani polikliniklere giderek ya da doktorun uygun görmesi halinde hastaneye yatışı yapılarak tedavi görmektedir. Ne yazık ki iyileşmek için gittiğimiz hastanede bazen daha çok hasta oluruz. Bunun nedeni ise hastane enfeksiyonu kapmamızdır.
Bu konuda hastanede yatan hasta, yanında kalan refakatçiye göre daha şanslıdır. Hastaya yapılan rutin tahliller neticesinde kanında enfeksiyon olup olmadığı ortaya çıkar ve antibiyotik tedavisine başlanır. Ancak refakatçı bu kadar şanslı değildir. Refakatçi, hastası hastaneden çıkıncaya kadar bir takım önlemler almadığı takdirde hastane enfeksiyonu kapma olasılığı çok yüksektir. Bu enfeksiyon hemen fark edilemeyeceği için çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bütün bu açıklamalar doğrultusunda hastane enfeksiyonundan korunma yolları nelerdir? konusu hakkında detaylı bilgiler vermeden önce hastane enfeksiyonu nedir? kısa bir açıklama yapmakta fayda olacaktır.
HASTANE ENFEKSİYONU NEDİR?
Hastanın hastaneye yatışının yapıldığı andan itibaren vücutta var olmayan enfeksiyonun daha sonradan hastane ortamından kaynaklı oluşumuna hastane enfeksiyonu denir. Halk tabiri ile hastaneden mikrop kapmak anlamına da gelmektedir. Genellikle bu enfeksiyon yatış yapıldıktan 3 gün sonra ya da hastaneden çıktıktan 1 hafta sonra ortaya çıkmaktadır. Tedavisi bir hafta süre içerisinde tamamlanması planlanan bir hasta hastane enfeksiyonundan dolayı daha uzun süre hastanede kalmaktadır.
Hastane enfeksiyonu, antibiyotik tedavisi uygulanarak iyileştirilebildiği gibi hastanın antibiyotiğe karşı direnci varsa ya da bağışıklık sistemi güçlü değilse ölümle bile sonuçlanabiliyor. Durumu ağır olan yoğun bakım hastalarının ölüm nedenleri çoğunlukla kendi hastalıklarından değil hastane enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Normal serviste yatan her 100 hastadan 10 tanesinde yoğun bakım servisinde yatan her 100 hastadan 25 tanesinde hastane enfeksiyonu görülmektedir.
HASTANE ENFEKSİYONUNDAN KORUNMA YOLLARI
Yatan hastanın yüzde yüz korunabilmesi mümkün değildir. Fakat enfeksiyon riskini en aza indirebilmek için alınacak bazı tedbirler vardır. Bu önlemler hasta ve refakatçi için geçerlidir.
l Her hastanenin enfeksiyonla mücadele etmek için bir bölümü bulunmaktadır. Doktorlar, hemşireler ve diğer tüm hastane çalışanları enfeksiyonla mücadele komitesinin koymuş olduğu kurallara harfiyen uymak zorundadır.
l Hastada takılı olan idrar sontasını boşaltmadan önce mutlaka eller sabunla yıkanmalı daha sonra eldiven takılıp boşaltma işlemi gerçekleştirilmelidir. Eldivenler çıkarıldıktan sonra tekrar sabunla yıkanır alkol bazlı steril sıvısıyla dezenfekte edilmelidir.
l Refakatçi ve sağlık personelinin hasta ile temas halinde olduğu her türlü durumda eldiven takması zorunludur.
l Islak mendil ile yapılan temizlikler yeterli değildir. Bu nedenle hijyeni sağlamak için eller sık sık sabunla yıkanmalıdır. Hastane enfeksiyonu hava yoluyla bulaşmaz.
l Uygun temizlik ürünleri ile hastane personeli tarafından hasta odalarının sık sık temizliğini yapılması gerekmektedir
l Hastalar için kullanılan sağlık malzemelerinin sterilizasyonu çok önemlidir.
l Yüksek maliyet getirisi olmasına rağmen hastanın yemek yediği tabak, kaşık, çatal ,bardağın tek kullanımlık olması HASTANE ENFEKSİYONU korunma yolları için çok etkilidir.
l Hastanın tuvalet giderken eldiven takması ve taharet temizliğini eldiven kullanarak yapması gerekmektedir. Birçok hasta hastane ortamında kişisel temizliğine dikkat etmediği için enfeksiyon kapmaktadır.
l Özellikle refakatçinin hastanede yaptığı her şeyden önce ve sonra mutlaka sabun ile ellerini yıkaması gerekmektedir.
l Eller yıkanırken musluk kağıt havlu kullanılarak açılması ve kapatılması önemli bir konudur. Musluklar tam bir mikrop yuvasıdır.
Doktor, hemşire, hastane personeli, refakatçi ve hasta gerekli olan tüm hijyen kurallarına uyduğu takdirde hastane enfeksiyonundan yüzde doksan korunma sağlanır.
Yorum Yapın