Dişlerin arasında biriken yemek artıkları, az ve kötü fırçalamaktan oluşan hasarlar, alkol, sigara kullanımı ve kötü beslenme diş etlerine ve diş minesine zarar verir. Genel ağız sağlınızı korumak için yukarıda bahsedilenlerden kaçınmalı, dişlerinizi düzenli fırçalamalı ve düzenli diş kontrolüne gitmelisiniz.
Tüm bunlara rağmen birçok sebepten dişlerde tartar oluşumu görülebilir. Tartar oluşumunu önlemek tartar oluşumunu yok etmekten daha kolay olduğu için sağlıklı beslenme, düzenli fırçalama ve bakım daha büyük önem kazanıyor. Fakat yine de dişlerde tartar oluşumu gözlendiyse, diş hekimi müdahalesi ile bu sorundan kurtulmak mümkün.Fakat unutulmaması gereken şey her diş taşı temizletme işleminin ardından diş taşı oluşma ihtimali daha çok artıyor. Bu sebeple sık sık diş hekimi müdahalesi yaşamak yerine hayat tarzı ve ağız bakım alışkanlıklarını değiştirmek her zaman daha faydalı olacaktır. Tartar oluşumu dişlerin arasında veya diş etleri ile birleştikleri yerlerde görülür. Genelde
ağız kokusu yaparlar ve ilerlemeleri dişlerin sallanmasına hatta düşmesine sebep olur. Bu sebeple bireysel gözlem yapılması da bireylerin ağız sağlığı açısından önemlidir. Diş taşı önleyici diş macunları, her yemekten sonra kullanılan diş ipleri, ağız bakım suları gibi bakım elemanları diş taşı oluşumunu oldukça yavaşlatır ve ağız sağlığınızı en iyi şekilde korur.
Diş Hekimleri Tarafından Yapılan Diş Temizleme İşlemleri
Yukarıda bahsedilen metotlar yetersiz kaldıysa veya bu metotları uygulamakta geç kaldıysanız, diş hekimlerine başvurarak diş taşlarınızı temizletebilirsiniz. Bu durum için birçok yöntem vardır ve en yaygın olanı kazıma yoluyla diş taşlarının kaldırılmasıdır. Diş taşları fırçalama ile kaldırılamayacak kadar serttir. Ayrıca sizin sert bir cisim ile bunları kaldıramaya çalışmanız diş mineniz ve diş etlerinize zarar verebilir. Bu sebeplerle diş hekimleri tarafından yapılan bir diş taşı temizleme işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer ve dişlerdeki tartar oluşumunun büyük bir bölümünü yok eder.
Bu işlemlerden sonra kısa bir süre hassasiyet yaşamanız oldukça normaldir. Ufak kanamalar da görülmesi olağandır. Diş taşı temizleme işlemi bir seans sürebildiği gibi birkaç seans da sürebilir. Bu işlemin sonunda diş hekiminiz size özel diş macunu ve ağız bakım suyu önerebilir.
Diş Temizletmeden Önce Nelere Dikkat Etmeli
Diş temizletmeden önce dişlerinizi düzenli ve en az iki dakika fırçaladığınıza emin olun. Her yemekten sonra kullanılan diş ipleri dişler arasında bakteri oluşmasını engeller. Ağız bakım suları da diş fırçasının giremediği yerleri derinlemesine temizler. Düzenli olarak bu bakımları yaptığınız sürece diş temizletme işleminden önce bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Asıl önemli olan diş temizletme işleminden sonra yapmanız gerekendir. Hassasiyete dikkat etmeli ve ağız bakımınızı aksatmamalısınız.
Eğer dişleriniz diş taşı, tartar, bakteri plağı gibi sorunlar varsa diş hekimlerimizden şimdi randevu alın. En iyi diş hekimlerini il bazında sizler için sıraladık. Diş hekimlerinin profillerini ve yorumlarını inceleyin, randevu oluşturun.
Yorum Yapın