Diş Eti Morarması Neden Olur?
Bu yazımızda implant sonrası diş eti morarması neden olur, belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettiklerinizi cevaplayacağız.
Diş Eti Morarması Nedir?
Diş etlerinde bulunan melanin pigmentinin yoğunlaşması ile diş eti morarması ortaya çıkmaktadır. Cinsiyet ve yaş far etmeksizin tüm bireylerde görülebilir. Diş eti morarması nedenleri, ağız ve dişlerde meydana gelen yaralanmalar, kötü huylu hastalıklar veya travmalar olabilmektedir. Hakkında bilgi sahibi olmak hastalığın altta yatan nedenine dair erken tanı ve tedavi için oldukça önemlidir. Diş eti, ağız içi sağlığının önemli bir parçasıdır. Ayrıca bazı rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle diş hekimi kontrolü önemlidir.
Diş Eti Morarması Neden Olur?
Diş eti morarması nedenleri, günlük hayatımızda sürekli uyguladığımız çeşitli alışkanlıklar neden olabilir. Bu alışkanlıklara;
- Tırnak yeme
- Dişgıcırdatma
- parmak emme örnek gösterilebilir.
Yine dişlerin altından veya diş eti hizasından başlayan plaklar da diş eti morarması nedenlerinden birtanesidir. Yapışkan bir film şeklinde olan film yapıları ağız boşluğunda yer alan bakteriler tarafından meydana gelir. Bu durum bağ dokusu yapılarında iltihaplanmaya neden olabilir ve zaman içerisinde birçok diş eti hastalığını oluşturur. Morarmada bu yapının iltihaplanması, ödemlenmesi ve renginin değişmesi ile sonuçlanabilir. Morarmaya neden olan diğer etmenler arasında;
- Aşırı alkol ve sigara tüketimi
- Aşırı kafein tüketimi
- Genetik nedenler
- Yanlış uygulanmış olan diş tedavileri
- Yeterli ve dengeli beslenmemek yer almaktadır.
İmplant Sonrası Diş Eti Morarması Neden Olur?
Hastalar, İmplant tedavisi öncesinde en çok implant sonrası morluk olur mu sorusunu sorarlar. Diş yapılarına uygulanan implant tedavisi sonrasında yüzde veya ağız içerisinde oluşan şişlik ve morarma durumları oldukça normaldir. Hastaların çoğunluğunda görülmese de morarma olmaması durumu da söz konusudur. İncelemelere göre çok az hastada görülen bu durum oldukça normaldir. Bazı hastalarda ise şişlik ya da morarma yan etkileri, implant tedavisinin sonrasında üçüncü ya da dördüncü günde görülmektedir. İmplant tedavisi uygulanan hastada şişlik ve morarma etkilerini azaltmak için uzmanlar tarafından yapılması uygun görülen bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en önemlisi soğuk uygulama yapılmasıdır. İmplant Sonrası Diş Eti Morarmasını en aza indirgemek için tedavisi uygulanmış olan hastanın henüz klinikten ayrılmadan önce soğuk uygulama yapması gerekir.
Diş Eti Morarması Belirtileri Nelerdir?
Diş etinizin rengi etnik kökeninize veya yaşlanmanıza bağlı olarak değişiklik gösterir. Ancak diş etlerinizde aniden morarma veya kahverengileşme görülüyorsa, bu bir hastalığa işarettir ve dikkatli olunması gerekmektedir. Kadınlarda diş eti morarması hormon değişikliklerinin yaşandığı dönemlerde sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle kadınlarda ergenlik, hamilelik gibi hormon değişimlerinin yoğun yaşandığı dönemlerde görülme olasılığı artmaktadır.
Oral pigmentasyon değişikliğinin en yaygın nedenlerinden biri, Sigara içen Melanozu olarak adlandırılan bir durumdur. Sigara içen Melanozunuz varsa, diş etleriniz, yanaklarınız veya damaklarınız sigara içmek veya nikotin içeren ilaçlar kullanmaktan kahverengi veya siyaha dönebilir. bazı ilaçlar diş etlerinizin renginin değişmesine neden olabilir. diş etlerinizin şiştiğini ve parlak kırmızı veya mor gibi göründüğünü fark edebilirsiniz. Plak, dişeti hastalığının kök nedenidir, ilk önce diş etlerinizi tahriş eder
Diş Eti Morarması Nasıl Önlenir?
Diş eti morarmasını önlemek için Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekmektedir. Ağız ve diş temizliği için sadece düzenli olarak dişleri fırçalamak yeterli olmayabilir. Bu durumda diş ipi kullanmanız gerekir. Diş ipi kullanımı diş etlerinde oluşabilecek morlukları önlemenize yardımcı olacaktır. Önlemek için şunlarada dikkat edilmesi gerekir;
- Ağız ve diş sağlığı bakımı önemsemek
- Diş ipi kullanımı
- Dişlerdeki çürüklerin önlenmesi ve tedavi edilmesi
- Diş eti morarması tedavisi
Diş Eti Morarması Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?
Diş etlerinde meydana gelen morarmalar sorun genetik olmadığı sürece tedavi edilebilir. Diş etlerinde dolgu yapılması ve köprülerin kişiye göre düzenlenmesi ile morarmalar en aza indirilebilmektedir. Aynı zamanda diş hekimi tarafından diş etlerine uygulanan solüsyon ve pansuman tedavisi de diş etlerindeki morlukların yok olmasını sağlar. Bir başka tedavi yöntemi ise diş peelingi uygulamasıdır. Bu yöntem ile diş eti katmanları yavaş yavaş azaltılarak mor derinin soyulmasını sağlar.
Türkiye’nin en güvenilir doktor arama platformu ile şehrinizde bulunan diş hekimleri listesini inceleyin. Yorumları okuyup, kolay ve hızlı randevu alın.
Yorum Yapın