Diş Eti Çekilmesi Nedir? Neden Olur?
Diş eti çekilmesi, pek çok kişinin rahatsız olduğu durumlardan biridir. Dişlerin daha sağlam ve sıkı durmasını sağlayan diş etleri, bir takım etmenlere bağlı olarak diş köklerinden ayrılarak, çekilmelere neden olur. Bu durum diş etlerinin yana çekilmesi ve yukarı çekilmesi gibi durumların oluşmasına neden olurken, diş köklerinin daha fazla açığa çıkmasına zemin oluşturur.
Diş köklerini açığa çıkması durumunda ise diş köklerine bakteriler daha kolay ulaşarak, çürüklerin meydana gelmesine neden olur. Bu sağlık sorunu en kısa sürede tedavi edilmez ise diş kökleri ve diş dokuları büyük ölçüde zarar gördüğü için sonuçları diş kayıplarına uzanır.
Yapılan bir takım araştırmalar diş eti çekilmesi sorununun sadece ülkemizde değil, tüm dünyada en yaygın görülen ağız ve diş sağlığı sorunlarından biri olduğunu göstermektedir. Bu sağlık sorununun en büyük problemi ise ilk başlarda anlaşılmamasıdır. Sinsi bir şekilde ilerler ve kişiler diş etlerinde çekilme yaşandığını çok daha sonra anlar. Ama durum anlaşıldığında dişler büyük oranda zarar görmüş olur. Dolayısı ile kişiler diş ve ağız bakımına daha fazla dikkat etmeli, ağızda oluşan anormal durumları fark ettikleri anda hemen iyi bir diş hekimine başvurmalıdır.
Diş Eti Çekilmesi Nedir?
Ağızda yavaş yavaş ilerleyen diş eti çekilmesi, ciddi bir diş sorundur. Dişleri saran etler, dişlerin köklerinin daha sağlam ve daha sağlıklı olmasına fayda sağlar. Ama bazı faktörler bu etlerin zamanla gevşemesine neden olarak, çekilmelerin ortaya çıkmasına neden olur. Elbette süreç hızlı ilerlemediği için hemen anlaşılmaz. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı en baştan yani çocukluk döneminden itibaren korunmaya alınmalı ve en iyi şekilde bakımlarının sağlanması gerekir.
Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?
Diğer diş hastalıkları gibi bunun da ortaya çıkmasında bazı etmenler rol oynamaktadır. Diş eti çekilmesi neden olur? Sorusunun yanıtı ise;
- Diş eti hastalıkları: Peridontal hastalıklar diş eti çekilmesinde büyük rol oynar. Diş eti dokusunu zedeleyen bakteriler, zamanla diş etlerinde çoğalarak, diş etlerinin şişmesine ve gevşemesine neden olur. Daha sonra ise diş etinin çekilmesini ortaya çıkarır. Hal böyle olunca dişlerde büyük hasarlar meydana getirir.
- Enfeksiyonlar: Esasen bakterilerden kaynaklanmaktadır. Dişlerin üst kısmında meydana gelen enfeksiyonel durumlar kısa sürede çözüme ulaştırılmaz ise bu durum etin çekilmesini sağlar. Dolayısı ile ağız bakımının en iyi şekilde yapılması gerekmektedir.
- Genetik faktörler: bu konuda yapılan araştırmalar, diş hastalıklarının ve çekilmelerin %30’unun genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını göstermektedir. Eğer anne, baba veya diğer akrabalarda bu sorun varsa geriden gelen neslin de bu türlü bir sorunla karşı karşıya kalması muhtemeldir.
- Yanlış diş fırçalama: Diş eti hastalıklarının bir diğer nedeni ise dişlerin yanlış şekilde fırçalanmasıdır. Özellikle çok sert bir şekilde diş fırçalamak, diş etinin dokusuna zarar verir. Dişlerin kök kısımlarının açılarak hava almasına neden olur. Bu da çekilmeler için iyi bir zemin hazırlar. Öte yandan sadece sert diş fırçalamak değil, hafif şekilde diş fırçalamak ta dişlerde ve diş etlerinde hastalıkların meydana gelmesine neden olmaktadır. Diş fırçalarken tüm bu konulara dikkat edilmesinde fayda vardır.
- Yanlış diş fırçası seçimi: diş fırçasını doktorun önerdiği şekilde seçmenizde fayda vardır. Her şeyden önce herkesin diş yapısı farklı olduğu için diş yapısına uygun bir şekilde diş fırçası seçimi yapmak daha doğru olacaktır. Diş fırçasının ne çok sert ne de çok yumuşak olmamasına dikkat etmenizde fayda vardır.
- Yanlış ürünlerle diş fırçalamak: Özelikle diş beyazlatmak için kullanılan ve satılan bazı ürünler diş üzerinde ve diş eti üzerinde çizilmelere neden olur. Ayrıca bu türlü ürünler lekeleri çıkartması için asit barındırır. Dolayısı ile diş etlerinin zarar görmesine neden olmaktadır. Önce diş köklerinin kanamasına ve daha sonra çekilmesine zemin hazırlar. Bu nedenle kimyasal içermeyen doğal diş macunları ile dişlerin bakımı doğru bir şekilde yapılmalıdır.
- Yetersiz diş ve ağız temizliği: Dişlerin bakımı rutin olarak yapılmalıdır. Günlük diş fırçalamak her zaman daha doğru bir bakımdır. Bunun dışında sadece diş fırçalamak ta çoğu zaman tamamen diş bakımının yapıldığı anlamına gelmez. Diş fırçalama ile beraber, diş ipi kullanılması ve ağzı bakım suyunun kullanılması da gerekmektedir. Bu sayede dişlerin arasına kaçan bakteri ve yiyecek artıkları daha kolay bir şekilde dişlerden ve diş etlerinden uzaklaşacaktır. Diş ve ağız bakımlarının mutlaka daha doğru şekilde yapılması gerekir.
- Hormon değişmesi: Vücutta hızla değişen hormonlar dişlere de zarar vermektedir. Özellikle ergenlik dönemi, menopoz dönemi ve hamilelik dönemlerinde diş etlerinde fazlası ile hassasiyet oluşmaktadır. Bu durum çekilmelerin yaşanmasındaki en büyük faktördür. İlk olarak diş etleri şişer daha sonra diş diplerinde kanamalar başlar. Ve bu durum daha ciddi bir boyuta ulaşarak çekilmelerin ortaya çıkmasında rol oynar. Kişiler vücutlarında hormon değişikliği yaşandığı dönemlerde diş ve ağız bakımlarına daha fazla dikkat etmelidir. Bu dönemde sadece ağız bakımı da yetersiz kalır. Buna ek olarak, beslenmelerine de dikkat etmeleri şarttır.
- Sigara kullanımı: İçerdiği yapışkan bir madde nedeni ile diş etlerine ve diş köklerine zarar verir. Yapılan araştırmalar diş eti çekilmesi sorunu yaşayan kişilerin sigara ve tütün ürünü kullanan kişilerin daha fazla olduğunu göstermektedir.
- Geceleri diş sıkmak: Gerek stres kaynaklı gerekse bağırsaktaki parazitlerden dolayı diş gıcırdatmak ve diş sıkmak meydana gelir. Bu gibi durumlarda dişlerde sürtünmeden dolayı erken çürüme, diş kırılmaları ve diş etinde çekilmeler meydana gelir. Bu durumu yaşayan kişiler uykuda fark edemeyebilirler. Ama sabah uyandıklarında çenede baskı, diş köklerinde acıma veya ağızda yara gibi belirtiler varsa hemen önlem almaları tavsiye edilir.
Diş eti çekilmesi nedenlerinin başlıcaları bunlardır. Yukarıdaki nedenler yaşanıyorsa diş hekimi kontrolünde fayda vardır.
Çekilen Diş Eti Geri Gelir mi?
Dişlerde yaşanan sağlık sorunlarının geri dönüşü çok zordur. Pek çok kişide görülen diş eti çekilmelerinin de geri dönüşü imkansıza yakındır. Bu nedenle ” Çekilen diş eti geri gelir mi? ” sorusuna verilecek yanıt hayır olacaktır. Ama hekim tedavisi ile geriye çekilen diş etleri bir takım cerrahi işlemlerle geri getirilebilir. Bu nedenle ilk olarak kesinlikle diş eti çekilmeleri sorununa baştan çözüm üretmeniz gerekmektedir. Diş eti çekilmesindeki sorunları önlemek için yapmanız gerekenler ise;
- Eğer ağzınızda çarpışık dişler varsa ilk olarak bunun tedavisini ortodontide yaptırmanız gerekir. Çünkü çarpışık dişler etin çekilmesine neden olur.
- Doğru bir şekilde ağız hijyeni sağlama, günlük olarak dişlerinizi fırçalamanız, diş ipi kullanmanız ve ağız bakım ürünleri ile ağız hijyeni sağlamanız gerekmektedir.
- Beslenme konusuna da ekstra özen göstermeniz gerekmektedir. Kalsiyum ve demir açısından zengin gıdaların tüketimine önem vermeniz gerekir.
- Diş macunu seçerken florürülü diş macunu seçmeye dikkat etmelisiniz.
- Diş fırçasını 2 ayda bir değiştirmeniz gerekir.
- Rutin diş muayenelerine katılarak, bu sorundan uzaklaşabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi
Diş eti çekilmesi tedavisi yapılmadan önce ilk olarak muayene yapılmaktadır. Dişlerde bu sorunu oluşturan faktörler araştırılır. İlk olarak soruna neden olan faktör bulunduktan sonra tedavi başlar. Tedavi yöntemleri ise;
Diş Köklerini Ölçme ve Kök Tedavisi
Dişlerde meydana gelen bu sorunun en çok görülen nedeni hiç kuşkusuz diş köklerinde oluşan plak ve enfeksiyonlardır. Bu tedavide kök düzeltme tedavisi yapılır. Diş düzenli bir şekilde fırçalansa bile bazı bölgelere fırça ulaşamaz. Bu bölgelerde bakteri ve plak temizliği işlemi yapılır. Bu sayede diş eti çekilmesi durdurulmuş olur.
Diş köklerinde bulanan plak ve tartarların temizlenme aşamasından sonra hekimler tarafından özel teknikler ve aletler kullanılır. Çekilen ve sertleşen et yeniden yumuşatılır. Tekrar diş köküne sağlam bir şekilde tutunması sağlanır.
İğne Deliği Tedavisi
Bu tedavi diğer tedavi yöntemlerine göre yeni bir tedavi şeklidir. İlk olarak iğne ile diş eti ayrılır. Daha sonra dişin üzerine et yeniden konumlandırılır. Hafif ve orta dereceli çekilme sorunlarında kullanılan yeni tedavi yöntemlerinden biridir.
Diş Eti Ameliyatı
Diş etinde yaşanan çekilmeler ileri derecede ise bunun için ameliyat yapılması gerekebilir. Ama burada kullanılan ameliyat teknikleri ve yöntemleri farklıdır. Dolayısı ile ameliyattan önce ilk olarak muayene aşamasına geçilir. Doktorun önerdiği şekilde tedavi ve ameliyat başlar.
Diş Eti Çekilmesi Ameliyatı
Diş bakımı ve sağlığı sadece ağız için değil aynı zamanda tüm vücut sağlığı için ve estetik görünüm için oldukça önemli konuların başında gelmektedir. Tedavisi en zor olan ise diş eti çekilmesi sağlık sorunudur. Bu nedenle mutlaka en başından dişlere ve ağız hijyenine özen göstermeniz gerekmektedir. Diş eti çekilmesi ameliyatı için farklı çeşitte cerrahi işlemler uygulanır. Bunlara bakacak olursak;
- Açık flep ölçekleme cerrahi işlem; bu cerrahi işlemde ilk olarak diş etleri dişlerden kaldırılır. Akabinde diş etinin altında bulunan ve diş köklerinde bulunan tüm bakteriler varsa plaklar özel tekniklerle temizlenir. Gevşek olan diş eti tekrar sıkı bir şekilde dişlere tutturulur. Bu sayede ağızda çekilmelere neden olan tüm bakteriler, temizlenmiş olur. Diş eti çekilmesi gibi sorunlar da açık flep yöntemi ile önlenir.
- Rejenerasyon: diş etinde yaşanan çekilmelerin bir nedeni diş köklerinin zayıflaması ve incelmesidir. İşte bu gibi durumlar yaşanıyorsa diş hekimi ilk olarak diş etini kaldırır. Altında yer alan tüm diş köklerini özel teknikler ile temizler. Plak varsa bu da ortadan kaldırılır. Akabinde zayıflayan diş köklerine doku yenileme işlemi uygulanır. Tahrip olan kemikleri ve dokuları yenilemek için doku uyarıcı proteinler uygulanır. Bu sayede kemiklerde dokular yenilenerek, kökler daha güçlü hale gelir. Kaldırılan ve katlanan diş eti tekrar özel cerrahi işlemler ile dişlere sıkı bir şekilde sabitlenir.
- Doku grefti: çekilmelerin nedenlerine bağlı olarak farklı çeşitlerde greft cerrahisi mevcuttur. En yaygın olarak kullanılanı ise bağ dokusu greftidir. Bu işlemde damak kesilir. Kesilen yerden flebin altında yer alan subepitelyal bağ dokusu cerrahi işlemlerle çıkarılır. Bu doku çıkarıldıktan sonra çekilen diş etinin yerine dikilir. Bu işlemden sonra damakta kesilen yer tekrar dikilir.
Bunun dışında bir diğer yöntem ise: eğer ağzınızda yeterli diş eti dokusu mevcutsa diş aşılma işlemi yapılır. Bu da damaktan bağ dokusu almaya gerek kalmaz. İşlemin süresi biraz uzayabilir. Ama sorunların ortadan kalkmasında son derece etkili bir yöntemdir. Bu cerrahi işleme verilen isim ise pedikül grefti olarak adlandırılır.
Özetle ameliyattan önce ilk olarak kişilerin kendi ihtiyaçları belirlenir. Daha sonra ise ne tür bir ameliyat gerektiğine diş hekimi kendisi karar verir.
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?
Diş eti çekilmesi ne iyi gelir? Sorusunun cevabını herkesin en iyi şekilde bilmesi gerekir. Çünkü bu sağlık sorunu belirli kişilerde değil, herkeste görülebilir. Bu nedenle baştan önlem almak en doğrusu olacaktır. Diş ve diş eti problemlerini önlemek için ilk olarak mutlaka sağlıklı bir ağıza sahip olmanız gerekir. Bunun için de diş temizliğinin ve bakımının yapılması şarttır. Yapılması gerekenler ise;
- Dişlerinizde uzama veya diş etlerinde şişme, kanama gibi durumların olup, olmadığını gözlemlemek çekilmeleri önceden fark etmeye fayda sağlar.
- Vitamin ve mineral bakımından zengin olan gıdaları tüketmeye özen göstermeniz gerekir.
- Özellikle bayanlar hamilelik dönemlerinde ve menopoz dönemlerinde ağız bakımına ekstra özen göstermelidir. Çünkü bu dönemler dişler ve diş etleri için kritik dönemlerin başında gelir. Hamilelikte diş eti çekilmesi sorununu önlemek için anne adaylarının mutlaka doktorun verdiği vitamin takviyelerini kullanmaları olacaktır.
- Diş eti çekilmelerini baştan önlemenin en iyi yolu düzenli beslenme ve düzenli diş bakımlarından geçmektedir.
- Kaplama diş eti çekilmesi durumu da diş tedavisi gören kişilerin en sık karşılaştığı sorunlardan biridir. Bu nedenle gerek protez tedavilerinde gerekse kaplama tedavisi görecek olan kişilerin iyi bir doktor ve klinik seçmesi gerekir. Ancak bu sayede sorunu baştan önleyebilirsiniz.
- Diş eti çekilmeleri sorununu fark ettiğiniz andan itibaren ilk olarak doktora başvurmanız ve daha sonra her gün düzenli olarak kekik suyu ile ağzınızı çalkalamanız tavsiye edilir.
Diş Eti Çekilmesi Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?
Dişlerde ve diş etlerinde yaşanan sağlık sorunlarının esas nedeni hiç kuşkusuz dişlerde biriken plak, tartar ve enfeksiyon durumlarıdır. Buna ek olarak vitamin eksiklikleri de sorunun başlıca sebebi olarak görülür. Diş eti çekilmesi c vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. C vitamini eksikliği diş eti büyümesi ve diş eti çekilmesi gibi sorunları beraberinde getirir. Bu nedenle vücutta c vitamini eksiklikleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
Yorum Yapın