facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Diş Eti Büyümesi: Belirtileri , Nedenleri , Tedavisi
Diş Eti Büyümesi: Belirtileri , Nedenleri , Tedavisi

Diş Eti Büyümesi: Belirtileri , Nedenleri , Tedavisi

Diş eti büyümesi pek çok kişide görülen ağız ve diş sorunlarından bir tanesidir. Genelde bakımsız ve hijyeni olmayan ağız içinde sıklıkla karşılaşılan durumlardan biridir. Eğer diş eti büyümesi tedavisi ihmal edilirse zamanla diş kaybı, diş kayması ve diş çürümeleri gibi çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Farklı isimlerle de adlandırılmakla beraber hipertrofil veya hipertrofik diş eti iltihabı olarak ta bilinmektedir.

Diş eti büyümesindeki en büyük etmen ağız hijyenin iyi bir şekilde sağlanamaması olmakla beraber, sürekli olarak kullanılan bir takım ilaçlar da bu türlü sorunların ortaya çıkmasında büyük rol oynamaktadır.

Diş Eti Büyümesi Nedir?

Özellikle bu durum bazı kişilerde aşırı derece ortaya çıktığı için günlük yeme ve içme ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanabiliyorlar. Diş eti büyümesi, dişleri çevreleyen et kısımların tahriş olması, şişmesi ve kızarması durumudur. Genetik sebeplere dayalı olabileceği gibi bir takım dış etmenlerin de neden olduğu durumlardan biridir. bu durum yaşandığında dişlerin en üst kısımlarında diş plakları meydana gelir. diş plakları da dişlerin üzerinde bakteri birikmesine neden olur. Dolayısı ile zamanla diş etinde kanama ve diş çürümeleri ortaya çıkar.

Diş eti büyümesi ile karşı karşıya kalan kişilerin hemen tedaviye başlaması şarttır. aksi halde gerek plakların oluşmasına bağlı olarak gerekse, diş etinin fazla tahriş olmasına bağlı olarak, diş eti çekilmeleri meydana gelir. diş eti çekilmeleri de son derece ciddi bir sağlık sorunları olarak kişilerin karşısına çıkmaktadır.

Diş Eti Büyümesi Neden Olur?

Diş eti büyümesi nedenleri daha çok genetik durumlar sonucu karşımıza çıkmaktadır. elbette herkeste genetik olarak ortaya çıktığını söylemek hiç doğru olmaz. Çünkü diş eti büyümesi neden olur? Sorusunun pek çok farklı yanıtı mevcuttur. Bunlardan bazıları ise;

Kronik hastalıklarda sürekli kullanılan ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir

Bazı reçeteli ilaçlar dişlerde ve diş etlerinde çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Bu sorunlardan biri de aşırı diş eti büyümesidir. Bu nedenle sürekli olarak ilaç kullanan kişiler dişlerinin ve ağız bakımlarının daha fazla önemli olduğunu bilmeli ve bu yönde önlemlerini almalıdır.

  • Nöbet önleyici ilaçlar: atak ve nöbet geçirmeyi önleyen bir takım ilaçlar diş etinde aşırı büyümeye neden olmaktadır.
  • Bağışıklığın düşmesine neden olan ilaçlar: kanser tedavisi gibi bir takım ağır hastalık geçiren ve dolayısı ile ağır içerikleri olan ilaçları kullanan kişilerde diş eti büyümeleri sıklıkla görülen durumlardan biridir.
  • Kalp tedavisinde kullanılan ilaçlar: kalp hastalıklarının tedavilerinde kullanılan bazı ilaçlar diş etlerinde iltihaplanmaya neden olur. Bu da diş etinde büyüme sorunlarını ortaya çıkarır.
  • Tansiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar: tansiyon ve kalp gibi hastalıkları olan kişiler vücutta kalsiyum miktarını düşüren ilaçları kullanmak zorunda kalabilir. dolayısı ile dişlerde ve diş etlerinde bu türlü sağlık problemleri ortaya çıkarabiliyor.

Ankara Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre bruksizm ile diş eti büyümesi arasında ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.

Kötü ağız hijyeni

Diş eti büyümesi nedenlerinden biri de kesinlikle diş bakımlarının zamanında ve tam olarak yapılmıyor olmasıdır. Zamanla diş diplerinde biriken bakteriler, diş etinde iltihaplanma gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Diş etinde biriken bakteriler ise diş etlerinde şişmelere, kızarıklıklara ve tahrişe neden olur. Dolayısı ile iyi bir şekilde ağız hijyeninin sağlanması gerekir.

Özellikle bazı yiyecekler ve içecekler diş etinde fazla bakterinin birikmesine neden olmmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak diş bakımlarının yapılması ve ağız hijyenin derinlemesine sağlanması gerekir. Kişiler günlük diş fırçalamaya ve diş ipi kullanmaya özen göstermelidir.

Bazı kronik hastalıklar diş eti büyümesine neden olabilir

diş eti büyümesi neden olur, nedenleri
Diş eti büyümesi nedenleri arasında şeker hastalığıda vardır.

İstenmedik ve vücuda zarar verebilecek bir takım hastalıklar aynı zamanda vücudun dengesini de etkilemektedir. Bu da dişlerde ve diş etlerinde sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Başta diş eti iltihaplanması ve diş eti çekilmesi gibi problemlerin ortaya çıkmasında bu türlü hastalıkların etkisi büyüktür. Diş eti büyümesine neden olan başlıca hastalıklar ise; kansızlık, şeker hastalığı, hamilelik, vitamin ve mineral eksiklikleri de diş etinde şişmelere ve iltihaplanmalara neden olmaktadır.

Her ne kadar bu gibi durumların etkisini tamamen kaybetmek zor olsa da iyi bir ağız bakımı ve hijyeni ile semptomları minimuma indirmek mümkün olacaktır. Diş eti büyümesi nedenleri içinde kronik hastalıklar mevcutsa mutlaka doktor kontrollerinin zamanında ve düzenli bir şekilde yapılması şarttır.

Genetik nedenler

Diş eti büyümesindeki en etkili nedenlerden biri de genetik faktörlerdir. Esasen genetik olarak ortaya çıkan diş eti büyümeleri, çocukluk dönemlerinden itibaren ortaya çıkar. Ama oldukça yavaş büyüdüğü için yetişkinlik dönemine kadar anlaşılmaz. 

Genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan diş eti büyümeleri zamanla dişin bir kısmını veya tamamını kaplayabiliyor. Dolaysı ile aile böyle bir sorun varda mutlaka çocukların rutin olarak doktor kontrollerine götürülmesi şarttır.

Hamilelik

Diş eti sorunları hamilelik dönemlerinde bayanlarda artan bir durumdur. Sebebi ise hormonların ani değişikliğidir. Gebelikte diş eti büyümesi nedenlerinden biri de vücudun çok fazla vitamin ve mineral kaybetmesidir. Bu nedenle hamile bayanlar vitamin ve mineral alımlarına her zamankinden iki kat daha fazla dikkat etmeleri gerekir.

Diş Eti Büyümesi Belirtileri

Sağlıklı diş etine sahip kişilerin diş etleri, dişlerin etrafını sıkı bir şekilde sarar. Ayrıca diş etleri sıkı ve soluk pembe görünümündedir. Diş eti büyümesi belirtileri ise sağlıklı bir diş etinden kolaylıkla ayırt edilebilir. Bunlar;

diş eti büyümesi belirtileri
Diş eti büyümesi belirtileri şişlik
    • Diş etleri şişer, kabarık bir görüntü alır.
    • Burada koyu kırmızı veya mor renkli bir görünüm alırlar,
    • Diş etine dokunulduğunda sızı hissi uyandırır.
    • Kolay bir şekilde kanarlar,
    • Diş fırçalarken diş fırçasının üzerinde kan bulunur.
    • Ağzı kokusu ortaya çıkarır.
    • Gevşek dişler ve dişlerde hareket etme gibi durumlar ortaya çıkar.
    • Yemek yerken dişlerde ve diş etlerinde hassasiyet ve acı ortaya çıkar.
    • Dişlerin arasında boşluklar meydana gelir.
    • Dişler belli bir zaman sonra birbirinden uzaklaşmaya başlar.

Diş Eti Büyümesi Nasıl Geçer?

Diş sorunları sadece dişleri ve ağız sağlığını ilgilendiren bir durum değildir. Çünkü beslenme esasen ağız içinden başlar. Dolayısı ile burada oluşan bakteriler yiyeceklerle beraber kolayca vücudun diğer bölgelerine de dağılır. Bu nedenle diş eti büyümesi nasıl geçer? Gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır.

Diş eti büyümesi nasıl geçer?
” Diş eti büyümesi nasıl geçer ? ” sorusunun cevabı öncelikle ağız ve diş hijyeninin yeterli yapılmasıdır.

Diş eti büyümesini önlemenin yolları ise;

  • İlk olarak sorunun neden dolayı ortaya çıktığını bilmeniz gerekir. Örneğin kullanılan ilaçlar olabilir veya yanlış beslenme sonucu olabilir. Bu gibi durumlarda ise ilk olarak nedenlerini ortadan kaldırmanız gerekecektir.
  • Ağız hijyeninin en iyi şekilde sağlanması gerekmektedir. Günlük tüketilen birtakım besinler, gazlı içecekler veya şekerli besinler diş diplerinde birikir. Bu da zamanla diş etlerinde şişme ve iltihaplanma gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur. Beslenme alışkanlıklarına dikkat etmenizde fayda vardır.
  • Genetik bir durum ise o halde en başından mutlaka önlem alınması gerekir. özellikle anneler çocuklarının dişlerine dikkat etmeli ve küçük yaşlardan itibaren dişlerde hijyenin en üst seviyede tutulması şarttır.
  • Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları bırakmanız faydalı olacaktır. diş sorunlarını ve diş eti şişmelerini önemek için sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan vazgeçmeniz gerekmektedir.
  • Diş sorunlarınız olmasa bile diş eti şişmesi sorunlarını baştan önlemek amacı ile rutin doktor kontrollerini asla ihmal etmemeniz gerekir.
  • Ağız hijyeni asla göz ardı edilmemeli ve düzenli olarak ağız hijyeni sağlanmalıdır.

Tüm bu konulara dikkat edildiği sürece diş eti büyümesini durdurabilir ve baştan önlem alabilirsiniz.

Diş Eti Büyümesi Tedavisi

Rahatsızlığın tedavisi mutlaka ertelenmeden gerçekleştirilmesi gereken sağlık sorunlarından biridir. Diş eti büyümesi tedavisi için ilk olarak nedenleri araştırılmaktadır. Altta yatan nedenlere bağlı olarak diş eti büyümesi tedavisi için tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilir.

Hastalığın sorunları genelde hijyenin en iyi şekilde sağlandığı durumlarda kolayca ortadan kalkar. Ancak ilerleyen zamanlarda bir takım tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir. 

Diş eti büyümesi tedavi yöntemleri ise;

Lazer tedavisi: Büyüme çok fazla ise burada lazer tedavisi uygulanır. Dişlerin etrafında oluşan fazla et lazer yöntemi ile çıkarılır. Dişlerde oluşan plaklar ise yine lazer yöntemi ile ortadan kaldırılır.

Elektrocerrahi: Dişlerin  büyük kısmında diş eti mevcutsa burada elektrik akımları ile diş etlerinin fazlası alınır.

Periodontal flep: Bu tedavide iltihaplı diş etleri dişlerden ayrılır. İltihaplı doku çıkarıldıktan sonra ise diş tartarları temizlenir.

Gingivektomi: Bu tedavide diş etlerinin bir kısmı dişlerden ayrılır. Akabinde dikiş ile diş etleri düzeltilir.

Diş eti hastalıklarının tedavisi ertelenmesi ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Sizlere illere göre hekim listesi hazırladık. Diş hekimleri listesini inceleyin, yorumları okuyup kolay randevu alın.

Kaynakça:

Ankara Üniversitesi araştırması

https://www.healthline.com/health/gingival-hyperplasia#symptoms

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/periodontitis/symptoms-causes/syc-20354473

 

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers