Diş Eti Ağrısı Neden Olur? Ne İyi Gelir?
Dişin çevresindeki dokuların enfeksiyon kapmasıyla diş eti ağrısı oluşur ve bakteriyel bir enfeksiyon sonucunda ortaya çıkar.
Diş Eti Ağrısı Nedir?
Diş eti ağrısı, dişin çevresinde veya içinde oluşan ağrıya verilen isimdir. Diş eti ağrıları kişilerin evde kendiliğinden oluşturabileceği, geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabilir. Ancak daha ciddi ve ağır diş eti ağrılarıda oluşabilir. Evdeki yöntemlerin etkili olmadığı ve bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken diş ve ağız problemlerinden kaynaklanırlar.
Dişin içinde bulunan pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu pulpa sinirleri insan vücudundaki en hassas sinirler arasında yer alır. Bu sinirler tahriş olduğunda veya bakteri ile enfekte olduğunda, apseye ve şiddetli ağrıya neden olabilirler. Eğer diş ağrısı düzelmiyorsa, diş hekiminize başvurmak gereklidir.
Diş Eti Ağrısı Neden Olur?
Ağız içi hijyen ve bakımın aksatılması sonucunda dişlerde zaman içerisinde diş çürümesi ve diş eti iltihabı meydana gelir. İltihaplanma ileri seviyeye ulaşırsa diş kayıpları oluşmaktadır. Müdahale edilmediği zaman ilerler ve ağrının şiddeti artar. Diş eti ağrıları, yeme içme sürecinden yaşam kalitesine kadar hayatın birçok alanını olumsuz etkiler. Yetersiz ağız bakımı, diş ipi ve ağız gargarası kullanılmaması, yanlış diş fırçalamak gibi nedenlerden dolayı diş eti ağrısı ortaya çıkmaktadır. Öte yandan diş travması, diş eti iltihabı ve diş çürümesi de diş eti ağrılarının en sık görülen nedenlerindendir.
Başlıca diş eti ağrısı nedenleri ise şunlardır;
- İhtiyaç olan vitamin değerlerinin gıdalarda düzeni olarak alınamaması
- Yetersiz diş ve ağız sağlığı temizliği, yetersiz diş eti bakımı
- Diş ipi kullanılmaması
- Alkol ve sigara gibi nedenler
- Diş çevresinde yer alan tartar ve bakteri plakları
- Diş eti hastalıkları ve diş çürükleri
- Diş kırıkları veya diş çatlağı
- Diyabet (Şeker hastalığı)
- Diş eti iltihabı
- Diş eti çekilmesi
- Kırık Diş
Diş Eti Ağrısı Nasıl Geçer?
Evde uygulanabilecek pratik yöntemler ile geçebilmektedir. Bu yöntemlerden en yaygın kullanılanları ise, Gargara yapmak, dişleri düzenli fırçalamak kompres uygulamaktır. Diş eti ağrısına iyi gelen diğer yöntemler ise;
- Tuzlu su ile gargara yapmak,
- Ağrıyan bölgeye soğuk uygulama yapmak,
- Diş etine karanfil veya zerdeçal tozu sürmek,
- Ağrılı bölgeye ılıtılmış papatya poşet çayı koymak
Diş eti hastalıkları için DoktorBilgini.com ile şehrinizde bulunan diş hekimi profillerini inceleyeyin. Yorumları okuyup, kolay randevu alın.
Yorum Yapın