Diş Çatlaması Neden Olur? 5 Belirti ve Tedavisi
Diş çatlaması, sert kabuklu yiyeceklerin tüketilmesinden veya geceleri diş gıcırdatmaktan kaynaklanabilmektedir. Bununla birlikte bu durumdan haberimi dahi olmayabilir. Diş ve diş minesinde meydana gelen bu sorun dünya genelinde diş kaybının en büyük nedenleri arasında gösterilmektedir.
Dünya genelinde, diş çatlakları kadınlara oranla 40 yaş üzeri erkeklerde daha fazla görülmektedir.
Diş Çatlaması Neden Olur?
Çatlamanın birçok nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;
- Diş gıcırdatması,
- Büyük dolgular,
- Fındık, fıstık , şeker gibi sert kabuklu yiyecekler,
- Ağızdaki ani sıcaklık değişimleri neden olmaktadır. Örnek vermek gerekirse; aşırı sıcak bir içecek içtikten sonra buzla soğutmaya çalışmak,
- Ağza alınan darbeler,
- Dişlerin çok fazla aşınması,
- 50 yaş ve üzerinde olmak diş çatlamasına neden olmaktadır.
Diş Çatlağı Belirtileri
Diş çatalğı belirtileri her zaman kendisini göstermeyebilir. Bununla birlikte durumun farkına varmayabilirsiniz. Ancak diş çatlağı belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Sıcağa ve soğuğa karşı diş hassasiyeti,
- Gelip, giden ama uzun süreli diş ağrısı,
- Kırık bulunan dişin etrafındaki diş etinin şişmesi,
- Yiyecek çiğnerken ağrı.
- Enfeksiyon
Diş Çatlaması Çeşitleri Nelerdir?
Çatlaklar genel olarak aşağıdaki gibi görülmektedir.
Dişte yüzeysel çatlak: Bunlar sadece diş yüzeyinde bulunan süper küçük çatlaklardır. Genel olarak ağrıya neden olmamakla birlikte, tedavi gerektirmezler.
Bölünmüş diş: Dişin ikiye bölündüğü durumdur. Diş hekimleri kararına bağlı olarak öncelikli olarak kanal tedavisi uygulanabilmektedir. Ayrıca diş tamamen kırığın durumuna göre kurtulamayabilmektedir. Kaplama tedavisi ya da dişin çekilip sonrasuda implant tedavisi uygulanması gerekebilir.
Dikey Kök Çatlakları: Bu çatlaklar diş etinin içinde oluşmaktadır ve yukarı doğru ilerler. Genel olarak iltihap oluşmadıkça belirti göstermese de ileride dişin çekilmeli gerekebilmektedir.
Diş eti çizgisine doğru ilerleyen çatlaklar: Henüz diş etine ulaşmamış olan çatlakladır. Diş etine ulaşan çatlak bulunuyorsa diş kaybına neden olabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.
Eğik diş kökü çatlakları: Diş etinin altında oluşan ancak yukarı doğru ilerlemeyen kök çatlaklarıdır. Genel olarak diş kaybına neden olmaktadır.
Diş Çatlaması Tedavisi
Diş çatlaması tedavisi , dişin yerine , çatlağın boyutuna ve diş etine ulaşup ulaşmadığına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Bu etkenlere bağlı olarak diş hekiminiz aşağıda bulunan yöntemlerden birini tercih edebilir. Ancak çatlak küçükse tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir.
Dolgu
Hekiminiz tarafından plastik bir reçine ile çatlat kısım doldurulur ve eski görünümüne kavuşturulur.
Kaplama
Diş kaplaması, genel olarak porselen ve ya seramikten yapılan bir kron yardımı ile uygulanmaktadır.
Kaplama yapmak için diş hekiminiz tarafından öncelikle dişinizi biraz küçültmektedir. Daha sonra diş ölçüsü alınır ve dişlerinize uygun renk seçilir. Daha sonra alınan bilgiler ve ölçüler doğrultusunda kronunuz yapılır.
Kaplama diş yapıldıktan sonra hekiminiz tarafından çatlamış dişinizin üzerine yerleştirilip, yapıştırılmaktadır. Bu tedavi yöntemi , sağlıklı bakım ile ömür boyu rahatsızlık vermeyebilir.
Diş Çekimi
Diş yapısı , kökler ve sinirler çok zarar görmüş ise tek seçenek diş çekimi olabilmektedir.
Kanal Tedavisi
Çatlak köke kadar ulaştığı durumlarda , hekiminiz veya ağız ve çene cerrahı tarafından kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Bu tedavi yöntemi hasarlı pulpanın çıkarılması ve dişi kurtulmak için uygulanmaktadır.
Çatlak Diş Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi gerektiren durumlarda, geçekleştirmezse enfeksiyon oluşabilir. Bu durumda enfeksiyon diş eti ve kemiklere yayılabilmektedir. Diş enfeksiyonu aşağıdaki belirtileri içerir;
- Ateş
- Diş ağrısı
- Diş etlerinde şişlik ve beyazlık
- Sıcak ve soğuğa karşı diş hassasiyeti
- Ağız kokusu
- Boğaz ve boyunda bulunan bezlerde şişlik
Sizlere illere göre hekimlerin listesini hazırladık. Diş hekimleri listesini inceleyin. Şehrinizi seçin, yorumları okuyun ve kolay randevu alın.
Diş Çatlamasına Ne İyi Gelir? Bakım ve Önleme
Çatlak diş tedavisi evde mümkün olmasa da , önlemek ve ilerleyip diş kaybına neden olmasını engellemek mümkündür.
- Güçlü dişlerin çatlaması daha zordur. Dişlerinizin güçlü olduğundan emin olmak için diş hijyenine önem verin. Sağlıklı bakım ürünleri kullanın.
- Sert kabuklu yiyecekleri tüketmekten kaçının
- Boks , kick boks gibi sporlar yapıyorsanız kesik olarak ağızlık kullanın
- Dişlerinizi gıcırdatıyor ve ya sıkıyorsanız ölçüleriniz doğrultusunda hekiminizden bir ağızlık isteyin
- Çatlak olduğunu düşünüyorsanız, hijyen sonrası gargara yaparken ılık su kullanın
Yorum Yapın