facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Crohn Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Crohn Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Crohn Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Crohn hastalığı yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaktaki bir veya birkaç bölümü etkileyen, etkilediği bölümde ülsere yol açan inflamatuar bağırsak hastalığı olarak bilinir.

 

Crohn hastalığı ince bağırsağın son kısmı ile kalın bağırsağın genelinde görülmese de ağızdan anüse kadar parçalar halinde tüm sindirim sistemini etkiler. Hastalık kendini anüs bölgesindeki çatlaklar ve iltihaplı bölgeler ile gösterir ve hastalık süresince birey bir iyileşip bir hastalanır. Hastalığa bağlı olarak bağırsaklarda kalınlaşma ve bağırsak kanalında darlaşma görülebilir.

 

Crohn Hastalığı Kendini Nasıl Gösterir?

 

Crohn hastalığı etkilediği bölgeye göre farklı belirtiler gösterse de en yoğun gözlenen bulgular karın ağrısı ve ishaldir. Karın ağrısı yemeklerden sonra, göbek çevresi ve göbek altı bölgede hissedilir. Karında şişkinlik, ağrı, kusma ve kabızlık da gözlemlenmektedir.

 

Kalın bağırsakta etkili olduğu zamanlarda ise dışkıyla kan gelmesi sıklıkla gözlenir. Crohn aktif dönemindeyken yorgunluk ve halsizlik, ateş, istemsiz kilo kaybı gibi belirtiler görülür.

 

Genel olarak Crohn hastalığı geçiren bireylerde aşağıdaki belirtiler gözlenir:

 

  • Karın ağrısı, karında şişlik
  • İshal ya da kabızlık
  • Dışkıyla kan gelmesi
  • Yorgunluk, halsizlik
  • İştahsızlık
  • Kilo kaybı
  • Ateş
  • Anüste çatlak, apseler ve akıntılar

Crohn Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

 

Crohn hastalığında cerrahi tedavinin gerekli olup olmadığı, ne zaman ve nasıl yapılması gerektiği de gastroenterolog ve inflamatuar bağırsak hastalıkları konusunda uzmanlaşmış cerrah gözetiminde kararlaştırılıyor

 

Crohn Hastalığında İlaç Tedavisi

Ülseratif kolit ve crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıklarında, ilk tedavi seçeneği genellikle ilaç tedavisi oluyor. Fakat bu ilaçların yan etkileri oldukça fazla olduğu için genç hastalarda ilaç tedavisinin çok iyi planlanması ve titizlikte uygulanması gerekiyor. İlaç tedavisini takiben eğer hastada uzun süre bir değişim gözlenmezse cerrahi tedavi seçeneği kararlaştırılıyor.

 

Crohn Hastalığında Cerrahi Tedavi

 

Cerrahi tedavi kararının, hastayı takip eden gastroenteroloji uzmanı ve bu alanda deneyimli bir cerrah tarafından iş birliği içinde verilmesi gerekiyor.

 

Crohn hastalığında, anüs çevresindeki rahatsızlıklarda, bu bölgeye yönelik birtakım tedaviler uygulanırken bazı hastalarda iltihaplı bağırsak bölümünün çıkarılıp açıkta kalan bağırsak uçlarının uç uca birleştirildiği daha ciddi operasyonlar yapılıyor. Crohn hastalığında ameliyat ancak çok gerekli durumlarda yapılıyor.

 

Eğer yukarıda belirtilen şikayetlerden mustaripseniz vakit kaybetmeden bir gastroenteroloğa başvurmanız gereklidir. Şimdi randevu alın şikayetlerinizden hemen kurtulun.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers