facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Cerebral Palsy Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler
Cerebral Palsy Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Cerebral Palsy Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Cerebral Palsy ( Beyin Felci ) bir kas ve iskelet sistemi hastalığıdır. Cerabral palsy hamilelikte, doğum esnasında veya yenidoğan dönemine beyindeki hasara bağlı olarak ortaya çıkar.

 

Beyinde herhangi bir nedenle ortaya çıkan hasar kaynaklı çocukların kas ve vücut hareketlerinin etkilenmesi durumuyla kendini gösterir. Kas ve vücut hareketlerindeki sıkıntılar haricinde kendini konuşma, görme ve işitme gibi farklı bölgeler görülen sağlık problemleri ile de gösterir. Bu sebeplerle çocuklarda öğrenme güçlüğü de yaratması mümkün olabiliyor.

 

Bebeğin beyninde kanama, oksijende azalma, annenin bir enfeksiyonunun bebeğin beynine ulaşması hamilelik döneminde bebekte Beyin Felci görülmesinin başlıca sebepleri. Doğum sonrası geçirilen menenjit ve ciddi kafa travmaları da Cerebral palsy riskini arttırır. Mor doğmuş ve doğum sırasında kordon dolanmış bebekler ve doğar doğmaz ağlamayan bebeklerde beyin felci ihtimali beyne yeterince oksijen gitmemesinden dolayı artıyor ve kalıcı hasar riski görülüyor.

 

Cerebral palsy hastası çocukların hareketlerinde farklılıklar gözlemlenebilir. Anne ve babaların dikkatli gözlemleri ile çocukta sınırlı ve/veya kontrolsüz kol ve bacak hareketi, baş ve gövde kontrolü, oturma gibi normale 7-8 aylıkken yapabilecekleri hareketler görülmüyorsa vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmakta fayda var. Beyindeki hasara göre spastisite değişkenlik gösterebildiği için ebeveynlerin dikkatli gözlem yapmaları burada kilit rol oynuyor.

 

Celebral Palsy Tedavisi Var mı?

 

Cerebral Palsy hastalığının sebep olduğu beyin hasarı giderilemese de iyi uygulanmış bir rehabilitasyon ile kişilerin bağımsız bir hayat sürmeleri mümkün kılınıyor. Bu sebeple tedavinin başarıya ulaşma şansını arttırmak için erken teşhis oldukça önem arz ediyor. Bebeklerin beyinlerinin şekil değiştirme özelliğinden yararlanabilmek adına oldukça hızlı biçimde tedaviye başlamak sonuçlarını olumlu hale getirebilmek için oldukça önemli. Gelişimine devam eden bebekte beynin hasar görmüş hücrelerine çevre hücrelerden görev öğretimi yapılabiliyor. Bu sebeple ciddi risk grubundaki 30 haftadan erken doğmuş, beyin kanaması geçirmiş bebeklerde rehabilitasyon daha kuvözdeyken başlayabiliyor. Cerebral palsy hastalığının kesin tanısı için bebeğe MR çekilmesi gerekiyor.

 

Daha Huzurlu Bir Hayat İçin Ne yapmalı?

 

Bebek gelişiminin il üç yılı oldukça önemli. Bu dönemde alınan rehabilitasyon önlemleri ile oldukça olumlu ilerlemeler kaydetmek mümkün. Günlük yapılan fizik tedavi uygulamaları ile bireyler günlük yaşamlarında daha bağımsız hareket imkanı kazanıyorlar. Tüm bunlara ek olarak unutulmaması gereken nokta Cerebral palsy hastalığının beyinde bıraktığı hasar ilerlemese bile tedavi edilmeyen çocukların vücutlarında görülen hasarlar ilerleyebiliyor. Bu sebeple spastisitesi azaltılamayan çocukların tedavisi için cerrahi yöntemlere başvurulması da mümkün. Cerebral palsy hastalığı tedavisine geç kalınması durumunda bireylerin hareketlerinde ileri kısıtlanma ve hiç hareket edememe görülüyor.

 

Eğer risk grubunda bir hamilelik geçirdiyseniz ve yenidoğan bebeğinizde yukarıda anlatılan durumları gözlemlediyseniz vakit kaybetmeden bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers