Brakial Pleksus Yaralanması Nedir?
Brakial Pleksus, omurilikten çıkan sinirlerin üç dal halinde ilerleyerek birbirlerine bağlandığı koltuk altı bölgesinde bulunan büyük bir sinir kümesidir. Bu sinirler kürek kemiği, omuz ve kol kaslarının hareketini ve duyusunu sağlar. Brakial Pleksus zedelenmeleri bu bölgelerin hareketlerini kısıtlar, el bileği, el ve parmak kasları da etkilenebilir. Zedelenme şiddetine ve zedelenen bölümlere göre etkilenen kaslar değişebilir. Doğum sırasında görülmesi sık olsa da travmalara, radyasyona veya anevrizmaya bağlı gelişebilir.
Doğumdan hemen sonra fark edilmesi brakial pleksus yaralanmalarına bağlı felçlerin etkilerini azalmakta önemli rol oynar. Fizik tedavi sürecin ile başlayan tedavi cevap alınamaması durumunda cerrahi girişimlere evrilir.
Kol Siniri Felci Neden Olur?
Genelde ters doğum sırasında gövdenin yana aşırı eğilmesi, baştan gelen doğumlarda ise başın ve boynun aşırı sıkışması sonucu sinirlerde aşırı bir gerilme görülür. Bu sebeplerle oluşabildiği gibi başı annenin kalçasına göre aşırı büyük bebeklerin doğumlarında da görülebilir. Bebeğin her iki kolunu eşit hareket ettirememesi, kolda renk değişikliği, şişlik, elin yumruk yapılamaması ve parmak uzatılınca bebeğin parmağı kavrayamaması gibi bulgular ailelerin zaman kaybetmeden çocuk doktoruna başvurmaları gerektiğini haber verir.
Hastalığın tanısı için en başarılı yöntem MRI çekilmesidir.
Tedavisi Ne Şekilde Olur?
Brakial Pleksus tedavisi genelde egzersiz ve fizik tedavi ile başlar. Bazı brakial felci çocuklara sağlanan elektriksel stimulasyon ve botulinum toksin injeksiyonu gibi girişimler iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Brakial Pleksus yaralanması hastaları, bebeklikte veya erişkin yaşlarda fizik tedavi sürecinin cevap vermemesi ile cerrahi müdahaleye girebilir. Boyun ve koltuk altına yapılan kesikler ile ilgili sinir demetine ulaşılır. Kopuk sinirler burada mikrocerrahi ile onarılır. Bölge hastalıklı sinir dokularından arındırılır. Onarılamayacak durumdaki sinir demetleri için ise çevre bölgelerden sinir transferi sağlanır. Kasların cevap vermediği durumlarda ise çalışan bölgelerden çalışmayan bölgelere tendon transferi sağlanarak felçli bireyin hareket kısıtı azaltılmaya çalışılır.
Eğer yakın zamanda blakial pleksus yaralanmasına sebep olabilecek bir travma yaşadıysanız veya bebeğiniz yukarıda bahsedilen bulguları gösteriyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurmanız faydalı olacaktır.
Yorum Yapın