facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Biyopsi Ne Anlama Gelir?
Biyopsi Ne Anlama Gelir?

Biyopsi Ne Anlama Gelir?

Biyopsi Nedir?

Biyopsi tanı amaçlı olarak vücudun bir bölümünden parça ve doku alınması işlemidir. Alınan bu parça ve dokular incelenmek ve tespit edilmek üzere patoloji laboratuvarlarına götürülür. Biyopsi sonucu bazen zararlı görülen parçanın tamamı alınabilir. Bu durumda biyopsi hastalığın teşhis ve tedavisinde uygulanır diyebiliriz.

Vücudun farklı bölgelerinden alınan dokulara göre biyopsinin işlemleri ve adı değişir. Genelde girişim işlemi aynıdır. Vücutta şüphe uyandıran, örneğin kanser olduğu düşünülen parçaların alınması için yapıldığı söylenebilir. Biyopsi çoğunlukla lokal anestezi altında hastane koşularında yapılır. Biyopsi yapılan hasta bir süre gözlem altında tutulur ve taburcu edilir. Bu sebeple biyopsi işlemi herhangi bir ağrı ve acıya sebep olmaz ve uzun süreli hastane yatışı gerektirmez. Eskiden cerrahi yöntemlerle yapılan biyopsi işlemi artık modern tıp imkanları ile atopik olarak yapılabilmektedir.

 

Ne Zaman Biyopsi Yapılması İstenir?

 

İlgili dokuda şüphe uyandıran bir durum söz konusu ise, hastaya biyopsi yapılması gerekebilir. Biyopsi yapılan bölgelere göre:

 

  • Akciğer biyopsisi
  • Böbrek biyopsisi
  • Karaciğer biyopsisi
  • Tiroit Biyopsisi

 

Gibi adlandırabilir.

 

Biyopsi yapılan her alanın kendine ait belli prosedürleri vardır örneğin akciğer biyopsisi tek delik açılarak yapılır çünkü akciğer zarı içine hava girmesi beklenmez. Tiroit biyopsisinde ise tiroit nodüllerinin çeşidine ve uygulanacak yere göre farklı alet ve metotlar kullanılabilir. Tüm biyopsi operasyonlarından önce uzmanların tavsiyelerine ve uyarılarına dikkat etmek ileri komplikasyonların önlenmesi için önemlidir. Genelde kan sulandırıcı ilaçların biyopsiden bir süre önce bırakılması ve biyopsi sonrası bölgenin gözlenmesi gibi uyarılar ile uzmanlar biyopsi yapılacak hastaya telkinler verir.

 

Biyopsi Korkulacak Bir Şey Değil

 

Biyopsi işlemleri lokal anestezi altında yapıldığı için hasta herhangi bir ağrı ve acı hissetmez. Ayrıca biyopsi işlemleri sonucu ileri komplikasyonların görülme ihtimali çok nadirdir. Doktorunuz sizi biyopsi sonrası görebileceğiniz etkiler hakkında uyarır ve tüm etkiler 1-2 gün içerisinde tamamen ortadan kalkar. Ayrıca hastalar arasındaki yaygın bir yanlış görüş de biyopsinin sadece çok kötü durumlarda başvurulan bir yöntem olduğudur. Bu tamamen yanlıştır çünkü bahsettiğimiz gibi biyopsi şüpheli görülen bir dokunun tespiti ve teşhisi için başvurulan bir yöntemdir. Biyopsi sonucu elde edilen bulgular ciddi bir hastalığın erken ve doğru teşhisi için kullanılır.

 

Şimdi girişimsel radyoloji uzmanlarından randevu alın

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers