Aniden şeker düşmesi 70 mg/dl’den daha aşağıda değerlerin görülmesi ile birlikte gerçekleşir. Kan şekerinin düşmesi Hipoglisemi olarak tıpta tanımlanır ve
ani şeker düşmesi belirtileri;
- Gözlerin sabit bir noktaya dikilmesi
- Kalpte çarpıntı
- Sinirli olma
- Gözde kararma
- Açlık
- Uyuklama durumu
- Davranışlarda değişme
- Titreme ( ellerde ve ayaklarda)
- Başta dönme
- Uyuma halinde kabuslar görme
- Ense, alın ve dudağın üstünde soğuk terleme
Olarak sıralanabilir.
Reaktif Hipoglisemi Nedir?
Yemek yedikten sonraki 2 ila 4 saatlik dilim arasında kan şekerinin aniden düşmesi duruma denir. Kronik olmakla birlikte dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Ani kan şekeri düşmesi belirtileri için bu hastalığı söylemekte mümkündür. Nitekim aniden şekerin normal seviyenin altına düşmesini sağlar. Yiyeceklere bağlı olarak tepki verir ve pankreasın şeker seviyesi sınırını aşağı çekmesi ile birlikte meydana gelir yada insülin salgılaması ile birlikte. Pankreas bunu düzensiz beslenme sonrası gerçekleştirir.
Ani Şeker Düşmesi Ne Yapılmalı?
Şekerin düşmesi halinde hastanın bilinci açık ise yapılması gereken, hastaya 4 veya 5 adet kesme şeker yedirmektir. 150 – 200 ml limonata veya meyve suyu da hastaya verilebilir. Kimi hasta yakınları Hipoglisemi durumunda hastaya, çikolata veya benzeri yiyecekler vermektedir. Bu yanlış olarak değerlendirilir. Nitekim yağ içeren bu ürünler zararlı olabilir. Tüm bu işlemlerden sonra kan şekeri tekrar ölçülmeli ve normal seviyelerin altında ise hala, 15 gr kesme şeker tekrar yedirilebilir.
Hastanın bilinci hipoglisemi esnasında kapalı ise, müdahalede bulunulmaması ve hastaneye kaldırılması gerekir. Hastanede sıvı olarak şeker enjekte edilecektir.
Ani Şeker Düşmesi Neden Olur?
Reaktif hipoglisemi karbonhidratlı yiyeceklerin tüketimi ile birlikte hastalarda daha sık görülmektedir. Bu yüzden bu hastalarda diyet hayati derecede önemlidir ve bu diyet dışına çıkılmaması gereklidir. Söz konusu diyetin ancak doktorunuz tarafından uygulanabileceği ve internetten gördüğünüz diyetlere ehemmiyet vermemeniz tavsiye olunur.
Reaktif Hipoglisemi Tedavisi
Reaktif hipoglisemi de hasta tüm gün şeker düzeyini dengede tutmalıdır ve bu süreçte beslenmesine, diyetine devam etmelidir. Bu tedavide sizlere önerebileceğimiz en iyi diyet doktorlarından iyi bir diyet programı almanızdır. En iyi diyet doktorların listesini de sizlerle paylaşalım.
İstanbul diyetisyen,
İzmir diyetisyen,
Antalya diyetisyen,
Ankara diyetisyen,
Bursa diyetisyen seçeneklerinden ikamet ettiğiniz şehre göre seçiminizi yapabilirsiniz.
Yorum Yapın