facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Amalgam Dolgu Sökümü ve Zararları
Amalgam Dolgu Sökümü ve Zararları

Amalgam Dolgu Sökümü ve Zararları

İlk defa 7.yy’da Çinliler tarafından diş hekimliği alanında kullanılmaya başlanan amalgam dolgu, gümüş dolgu olarak da isimlendirilmektedir.  Bu dolgu çeşidi bakır, çinko vb. metal tozlarının, %42-%52 oranında cıva ile karıştırılmasından elde edilir. Yüksek oranda cıva içermesinden dolayı sağlığa zararlı olup olmadığı tartışılmaktadır. Faydaları ve riskleri bulunmasına karşın özellikle ekonomik açıdan diğer dolgu malzemelerine kıyasla dayanıklı ve daha az maliyetli olduğu için diş hekimlerinin çoğunluğu tarafından tercih edilmektedir. Amalgam dolgu sökümü ve zararları hakkında bilmediklerinizin için bu yazıyı sizin için hazırladık.

Dolgu yapılırken diş hekimi önce boşluk açarak dişi temizler ardından amalgamın yerleştirilmesi için boşluğu şekillendirir. Sıvı cıva ve toz metal alaşımından elde edilen karışımı macun haline getirerek diş boşluğuna yerleştirir. Macun kıvamındaki karışım, diş boşluğunda katılaşarak dolgu haline gelir.

Amalgam Dolgu Nedir?

Amalgam dolgu var olan diş çürüklerinin ilerlemesini önlemek amacıyla en sık kullanılan dolgulardan biridir. Diş çürükleri için güvenli, sağlam ve etkili bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Yapısında içerdiği metal tozlarının yanı sıra %42-%52 oranında cıva bulundurur. Gri renkte olması sebebiyle ön dişlerde kullanılması estetik açıdan tavsiye edilmez.

Amalgam Dolgu Zararları Nelerdir?

Var olan diş çürüklerinin ilerlemesini önlemek amacıyla en sık kullanılan dolgulardan biridir. Diş çürükleri için güvenli, sağlam ve etkili bir tedavi yöntemi olarak kabul edilir. Yapısında içerdiği metal tozlarının yanı sıra %42-%52 oranında cıva bulundurur. Gri renkte olması sebebiyle ön dişlerde kullanılması estetik açıdan tavsiye edilmez.

Bazı diş hekimleri, çiğneme sırasında oluşan sürtünme ile cıva buharının çıktığını ve bu buharın vücudu olumsuz etkilediğini savunmaktadır. Özellikle hamilelerin ve küçük çocukların cıva buharına karşı hassasiyetinin yüksek olduğu bilinse de uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açtığı hakkında klinik veri mevcut değildir. Bazı kişiler amalgam dolgu bileşenlerine karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bu kişilerin oral lezyonlar ve diğer reaksiyonların gelişebilme durumuna karşın diş hekimine danışması gerekir.

Günümüzde amalgam dolgu zararları olduğuna dair bilimsel bir makale bulunmamaktadır. Dolgular diş üzerine yerleştirildiklerinde diğer metallerle etkileşime girmekte ve içerisindeki cıva toksik etkisini kaybetmektedirler. 

Amalgam Dolgu Üzerine Kaplama Yapılır mı?

Amalgam dolgu üzerine kaplama yapılması işlemi sırasında dişe küçültme işlemi yapılması gerekmektedir. Bu işlem dolguyu aşındırarak içerisindeki cıvanın açığa çıkmasına sebep olmaktadır. Açığa çıkan cıva hamilelik vb. durumlarda olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Hekim tarafından gerekli görüldüğü takdirde bu dolgu üzerine kaplama yapılabilmektedir.

Amalgam Dolgulu Diş Çekilir mi?

İçinde toksik metallerden olan cıva barından amalgam uygulanmış dişin çekimine dair tartışmalar bulunmaktadır. Ancak uzmanlara göre gerekli önlemler alındığı takdirde dolgulu dişin çekilmesi ya da amalgam dolgulu dişin çekilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. 

Amalgam Dolgu Sökümü Nasıl Yapılır?

Amalgam dolgu sökümü yapılırken dolgu içerisindeki maddelerin ağız ve hava ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. Hastanın dolgu parçacıklarını yutmaması ve sökme işleminde ortaya çıkan havanın solunmaması gerekir. Sökümü sırasında “rubber dam” adı verilen lastik yapılı örtü kullanılır. Bu örtü, sökme işlemi yapılacak dişi açıkta bırakacak şekilde ağzı örter ve cıvanın ağızda dağılmasını önler. Örtüye alternatif olarak metal iyonu uzaklaştırıcı solüsyonlar da kullanılabilir. İşlem sırasında hekim ve ekibinin de koruyucu önlemler alması gerekir. Sökme işlemi öncesinde

  • Açığa çıkabilecek civanın vücut dokuları yerine C vitamine bağlanması amacıyla hastaya hekimin önerdiği dozda C vitamini verilmelidir.
  • Sökme işlemi kapalı bir odada yapılmalıdır.
  • Hasta için alternatif bir solunum kaynağı sağlanmalıdır.

İşlem sırasında

  • Açığa çıkabilecek cıva buharının ortamda yayılımını önlemek amacıyla ortamda emici aspiratör bulundurulmalıdır.
  • Diş hekimi ve ekibi koruyucu önlük, bone ve gözlük takmalı, dolgunun çıkarılması için özel olarak temin edilen karbon fiber maskeler kullanmalıdır.

Amalgam Dolgu Sökümü Fiyatları Nedir?

Bu dolgu sökümü diğer dolgu söküm işlemlerine kıyasla daha zordur. Bu yüzden amalgam dolgu sökümü fiyatları standart dolgu söküm tedavilere göre daha fazla olabilmektedir. Sökme işleminden sonra yapılacak tedaviye göre fiyat değişiklik göstermektedir. 

 

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers