facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Akciğer Biyopsisi Hakkında Öğrenebilecekleriniz
Akciğer Biyopsisi Hakkında Öğrenebilecekleriniz

Akciğer Biyopsisi Hakkında Öğrenebilecekleriniz

Biyopsi tıpta uzun bir zamandır uygulanan ve şüpheli görülen doku ve hücrelerinde mikroskop altında incelenmek üzere alındığı bir yöntemdir. Vücutta şüpheli bulunan dokuların biyopsi sırasında tamamının da alınması mümkün olmaktadır. Bu sebeple hem bir tanı hem de tedavi yöntemi denilebilir. Biyopsi yapılması hastalığın teşhis ve tedavisi için oldukça önemlidir.

 

Biyopsi genelde kanserin teşhisi için uygulanır. Meme, beyin, tiroit gibi farklı bölgelerden alınan doku parçasının patolojik olarak incelenmesi ve kesin sonuca varılması için uygulanmaktadır. Doku yapısı incelendiği gibi o bölgede tümör olması durumunda tümörün tipi saptanabilmektedir. Tedavi tipini belirlemede biyopsiden alınan sonuç önemlidir ve biyopsi ile alınan parçanın bulunduğu bölgede herhangi bir risk yaratmaz.

 

Eskiden biyopsiler açık cerrahi yöntemleri ile yapılırken günümüzde gelişen teknoloji ile lokal anestezi ve bu iş için özel iğneler yardımıyla 15-20 dakika içinde yapılabilmektedir. Çeşitli görüntüleme yöntemleri ile incelenecek bölge tam olarak tespit edilir. İğne ile hedeflenen lezyona girilir ve küçük parçalar alınır. Alınan bu parçalar patoloji laboratuvarında incelenmek üzere gönderilir.

 

Akciğer Biyopsisi Neden Yapılır?

 

Akciğerlerde görülebilecek kanser, tedaviye dirençli akciğer enfeksiyonları, plevral kitleler, kalınlaşma ve plevral sıvılar, göğüs duvarında kitleler ve kaburga lezyonları gibi durumların teşhisi ve tedavisi için akciğer biyopsisi uygulanır. Akciğerden kitle bulunan bölgeler ince iğneler ile alınabileceği gibi ince doku parçalarının çıkarıldığı iğne biyopsileri de yapılmaktadır. Akciğer biyopsisi öncesi hastaya rahatlatıcı ilaçlar verildiği için hasta bu işlemler sırasında herhangi bir ağrı ve acı duymaz. Girişimsel radyoloji ünitesinde yapılan bu işlemler biyopsi işleminin görülerek yapılmasına olanak sağlar. İğne tomografi cihazında görülerek ilgili kısma iletilir veya ultrason kılavuzluğunda biyopsi yapılabilir.

 

Akciğer biyopsilerinde akciğer zarının bir kere delinmesi için zarı delen bir iğnenin içinde geçen daha ince bir iğne ile işlem yapılır. Bu sayede fazla numune almak için de akciğer zarı bir kere delinmiş olur ve dış iğne çıkmadan içerideki tüm hava boşaltılabilir.

 

Akciğer Biyopsisinden Korkmalı mıyım?

 

Diğer tüm biyopsiler gibi akciğer biyopsisi de lokal anestezi altına gerçekleşir. Ayrıca ileri bir komplikasyon görülmemesi için tek deliğin açıldığı bir işlemle ilerleme sağlanır. Akciğer biyopsisi yapılan hastanın bir gün hastanede yatması gözlem açısından önemlidir. Bu sayede herhangi bir sorun görüldüğünde hemen müdahale edilebilir.

 

Biyopsinin hastalığın erken teşhis ve tedavisinde yardımı göz önüne alındığında bu durumdan kaçınmanın riskli olacağı görülmektedir. Eğer biyopsi işleminden çekiniyorsanız girişimsel radyoloji uzmanlarına başvurarak işlem hakkında detaylı bilgi almak

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers