facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Nelerdir?
En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Nelerdir?

En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Nelerdir?

Dünya genelinde en sık görülen kadın hastalıkları; adet düzensizliği, cinsel fonksiyon bozuklukları, vajinal akıntı, pelvik ağrılar, miyomlar, idrar kaçırma, polikistik over sendromu ve idrar yolları enfeksiyonudur.

1. Adet Düzensizliği

Adet düzensizliği en sık görülen kadın hastalıkları arasında yer almakla birlikte sebebi patalojik veya fonksiyonel bir sorun olabilmektedir. Kadınların adet düzenliği konusunda mutlaka uzman bir doktora muayene olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte patolojik bulgularla karşılaşılması halinde bu rahatsızlığın oluşmasını sağlayan miyom veya polipin cerrahi müdahaleyle alınması adetlerinizi düzene sokmanızı sağlayacaktır. Hormonlardan kaynaklanan fonksiyonel adet düzensizliklerinin ise tedavisi ile sorunun ortadan kaldırılması mümkün olabilir.

2. Cinsel İşlev Bozuklukları

En sık görülen kadın hastalıkları arasında yer alan cinsel işlevbozuklukları maalesef bir tabu olarak görüldüğünden geç tedaviye başlanabilmekle birlikte genellikle şiddetli ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlık patalojik bir sorun olabilmekle birlikte psikolojik nedenlerden de kaynaklanabilmektedir. Patalojik nedenlerden kaynaklanan cinsel fonksiyon bozukluklarını oluşturan ağrıya neden olan vajinal yara veya miyomun alınması sorunun ortadan kaldırılmasında etkili bir tedavi olacaktır. Psikolojik nedenlerden kaynaklanan cinsel fonksiyon bozukluklarında mutlaka psikiyatri uzmanından destek alınması tavsiye edilmektedir.

3. Vajinal Akıntı

Kadınlarda en sık rahatsızlık vajinal akıntı olmakla birlikte sebebinin fizyoloji veya enfeksiyona bağlı olabileceği uzmanlardan tarafından ifade edilmektedir. Enfeksiyona bağlı olarak kadınlarda görülen vajinal akıntı cinsel yolla geçebileceği gibi farklı nedenlerde etken olabilir. Koyu renkli, kaşıntı yapan, kötü kokulu bu akıntı ile karşılaşıldığında mutlaka doktor kontrolüne gidilmesi gerekir. Uzman gerek duyarsa da kültür verilerek, sonucun alınmaya çalışılması gerekmektedir. Bu durumla karşılaşıldığında ağız yolu ile antibiyotik tedavisi rahatsızlığın giderilmesinde yeterli olacaktır. İlgilenilmediği taktirde üreme organında sorunlar yaşanması kaçınılmaz olacaktır. Fizyolojik akıntılar adet dönemlerinin arasında yumurtlama sürecinde görülmekle birlikte renksiz ve kokusuz bu akıntının giderilmesinde herhangi bir tedaviye gerek duyulmamakta ve zamanla sorun giderilmektedir. Kadınlarda en çok görülen diğer hastalıklar aşağıdaki gibidir.

Detaylı bilgi için: https://doktorbilgini.com/vajinal-akinti-cesitleri-ve-nedenleri/

4. Pelvik Ağrılar

Pelvik ağrılarda sık görülen kadın hastalıkları  arasında yer almakla birlikte genellikle miyomların oluşturduğu bu sorunda adet düzensizlikleri görülebildiği gibi rahim içi dokuda oluşan miyomların baskısı şiddetli ağrıya da neden olabilmektedir. Miyomların cerrahi müdahale ile alınması ağrıların son bulmasını sağlayacağı gibi pelvik ağrıların nedenleri arasında adet döneminde karşılaşılan rahimden pıhtılı kanın atılması sırasında oluşan sancılarda görülmektedir. Adet döneminde karşılaşılan bu sancıların giderilmesi için doğum kontrol hapı önerildiği gibi farklı nedenlerde göz önüne alınarak doktor muayenesine gidilmesi önemle tavsiye edilmektedir.

5. Miyomlar

Miyomlar en sık görülen kadın hastalıkları arasında bulunmaktadır. Rahminde oluşan iyi huylu tümörlerdir. Nedenleri genel olarak kişiden kişiye göre değişmekle beraber;

  • Östrojen hormonu
  • Genetik faktörlerdir.

Dünya genelinde üreme çağına gelmiş kadınların %20’sinde görülebilmektedir. Tedavisi mümkün olan bu rahatsızlığın ihmal edilmemesi gerekmektedir.

6. Kadınlarda İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma; kadınlarda günlük hayatı derinden etkileyen ani ve istemsiz olarak idrar çıkışıdır. Dünya genelinde bulunan kadınların yaş farketmeksizin yaklaşık olarak %20’si bu rahatsızlığı yaşamaktadır. Nedenleri yaşlılığa bağlı olmaksızın kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilmektedir. Unutmayın ki tedavisi mümkün bir rahatsızlıktır.

Detaylı bilgi için: https://doktorbilgini.com/kadinlarda-idrar-kacirma/

7. Polikistik Over Sendromu

Hormonal bozuklukların neden olduğu en sık görülen kadın hastalıkları arasındadır. Polikistik over sendromu yaşayan kadınlar adet görememe ve ya uzun aralıklarla adet görme gibi sorunlar yaşarlar. Yumurtalıkları fazla androjen salgılamasıyla ortaya çıkabilen bu rahatsızlığı tedavisi mümkündür. Tedavisi ihmal edildiğinde kısırlığa dahi neden olabilmektedir.

Detaylı bilgi için: https://doktorbilgini.com/polikistik-over-sendromu-pos-nedir/

8. Meme Kanseri

Son yıllarda dünya genelinde sıklıkla görülmeye başlayan meme kanseri, Dünya genelinde her 8 kadından 1’i yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Bununla birlikte ilerleyen yaşla beraber hastalık riski artıyor. Meme kanserinden korunmak için;

  • Sigara ve alkol kullanmayın,
  • Sağlıklı beslenin,
  • Düzenli spor yapın,
  • İdeal kilonuzu koruyun,
  • Hormon ilaçlarının kullanımına dikkat edin.

Meme kanseri tedavisi için erken tanı çok önemlidir. Bu nedenle evde düzenli meme kontrolünüzü sağlayın. 40 yaş üzerindeki kadınlar için yılda 1 kez doktor kontrolü erken tanı için önemlidir.

Detaylı bilgi için: https://doktorbilgini.com/meme-kanseri-belirtileri-ve-tedavisi-nedir/

9. İdrar Yolları Enfeksiyonu

Kadınlarda idrar kanalının kısa olması nedeni ile idrar yolu enfeksiyonu en sık görülen kadın hastalıkları arasındadır. Kasık ağrısı ve idrar yaparken yanma gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık bol sıvı tüketimi ile kendiliğinden geçebilmektedir. Bazı durumlarda antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyulabilmektedir.

Detaylı bilgi için: https://doktorbilgini.com/idrar-yolu-enfeksiyonu-neden-olur/

10. Kadınlarda İnfertilite ( Kısırlık)

Kısırlık son yıllarda sık rastlanan kadın hastalıkları olmakla birlikte hamilelik kararının ilerleyen yaşlarda yapılması, hormonal dengesizlikler, endometriozis hastalığının hızla artması, cinsel hastalılar bu sorunla karşılaşılmasının ana nedenleri arasında görülmektedir. Kısırlık sorunu yaşadığını düşünen çiftlerin bir yıl korunmasız ilişkiye girmeleri hamileliği gerçekleştirmeye yetmiyor ise erkeğin gerekli testleri yaptırmasının ardından aşılama veya tüp bebek yöntemlerine başvurulabilmektedir.


İlgili Sayfalar

Kadın Hastalıkları ve Doğum Doktorları

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers