facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Akciğer Kanseri Nedir ? Nedenleri ve Tedavisi
Akciğer Kanseri Nedir ? Nedenleri ve Tedavisi

Akciğer Kanseri Nedir ? Nedenleri ve Tedavisi

Akciğer kanseri nedir nedenleri ve tedavisi DoktorBilgini.com ailesi olarak sizin için uzmanlara sorduk.

Akciğer kanseri , tüm akciğer kanseri hastalarının ancak yüzde 10’unun nihayetinde iyileşen ciddi bir hastalıktır. Bunun nedeni kısmen bu hastalığın çoğunluğunun nispeten geç bir aşamada teşhis edilmesidir. Diğer kanser türlerinden daha fazla erkek ve kadını öldürür ve 10 akciğer kanserinden 8’i tütün dumanından kaynaklanır.

 

 Akciğer kanserli hastalar, kanser ileri aşamada olana kadar sıklıkla semptom geliştirmezler. Bir hücrenin kanserli hale geldiği zaman teşhis edilebilecek veya semptom üretebilecek kadar büyük hale gelmesine kadar geçen süre 10 ila 40 yıl kadar sürebilir. Kanser bulunduğu sırada hasta cerrahi ile tedavi edilemezse, ölümün bir yıldan daha az bir sürede ortaya çıkma olasılığı yüzde 50’dir.

 

 Akciğer kanserleri küçük hücreli veya küçük hücreli olmayan kanserler olarak sınıflandırılır. Kalıcı öksürük ve kanlı balgam akciğer kanseri belirtileri olabilir. Akciğer kanseri , balgam incelemesine veya bronkoskopi, göğüs duvarı boyunca iğne veya cerrahi eksizyon kullanılarak biyopsi ile doku incelemesine dayanarak teşhis edilebilir.

 

 Akciğer kanserinin tedavisi kanserin türüne, bulunduğu yere ve büyüklüğüne, hastanın yaşına ve sağlığına bağlıdır.

 

Akciğer Kanseri Nedenleri

 

 Kanser, normal insan hücrelerinin kanserojenlere (kansere neden olan maddeler veya kimyasal maddeler) maruz kaldıklarında kanser hücrelerine dönüştüğü zaman meydana gelir. Akciğer kanserinde en çok katkıda bulunan veya kanserojen olan tütün dumanıdır. Akciğer kanserlerinin yüzde sekseni tütün dumanından kaynaklanmaktadır. Tütün dumanında bilinen 2.000’in üzerinde kansere neden olan kimyasal madde vardır. Akciğerin iyi bilinen diğer kanserojenleri arasında radon, asbest, biskolometileter, nikel, kromat, kömür katranı, bakır radyoaktif malzemeler ve arsenik bulunur.

 

Akciğer kanseri ayrıca mesleki tehlikelerin bir sonucu olabilir. Örneğin, asbest yalıtım işçileri, akciğer kanseri gelişme riskinin 92 katı ve eritme işçileri, akciğer kanseri gelişme riskinin 3-8 katıdır.

 

 

Akciğer Kanseri Tedavisi

 

 Akciğer kanserinde tedavi seçenekleri ve uzun süreli sağ kalım şansı kanserin türüne, yeri ve büyüklüğüne, lenf nodu tutulumuna ve vücudun diğer bölgelerine yayılan kanser kanıtlarının olup olmadığına bağlıdır.

Akciğer kanserinin tam tedavisi için cerrahi, şu anda mevcut olan tek kesin tedavidir. Ne yazık ki, akciğer kanserli hastaların sadece yarısı cerrahi adaylardır.

Kanserin yayılması büyük endişe vericidir. Kanserin lenf düğümlerine yayılması, akciğer kanserinin çıkarılması sırasında bulunursa, kanserin tekrarlama olasılığı oldukça yüksektir.

Herhangi bir ameliyattan önce ameliyat öncesi değerlendirme son derece önemlidir. Bu, operasyondan sağ çıkamayan ciddi kalp veya akciğer problemleri olan hastaları dışlamak, aynı zamanda teknik veya anatomik imkansızlıklar nedeniyle cerrahi olarak çıkarılamayan kanserleri dışlamak için de gereklidir.

Bazen, tümörün palyatif cerrahi rezeksiyonu gerçekleştirilir, böylece kanser hastanın bunu iyileştirmeyeceği, ancak hasta için kalan yaşam kalitesini artıracağı bilinciyle çıkarılır.

Akciğer kanseri ameliyatında, fikir normal akciğer dokusunun bir kısmı ve bitişik lenf bezleri (lobektomi) ile birlikte kanseri ortadan kaldırmaktır. Bazı durumlarda ameliyat, göğsün bir tarafında (pnömonektomi) tüm akciğerin çıkarılmasını gerektirir. Bu, kanserin yayılmasına bağlıdır.

 

 Radyasyon Tedavisi

Ne yazık ki radyasyon tedavisi, akciğer kanserli hastaları nadiren tedavi eder. Bu tedaviler bazı hastalarda hayatı uzatır, bazılarında ağrıyı azaltırken yaşam kalitesini iyileştirir. Radyasyon tedavisinin asıl rolü semptomları hafifletmek ve radyoaktif röntgen ışınlarının kanser dokularında yönlendirilmesi ile gerçekleştirilir.

 

Kemoterapi

 

Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürdüğü bilinen ilaç ve ilaçların kullanımıdır. Bununla birlikte, bulantı ve saç dökülmesi gibi istenmeyen yan etkileri vardır. Kemoterapi küçük hücreli kanserlerin primer tedavisi olarak kabul edilir. Akciğerin erken küçük hücreli kanserlerinde, özellikle kanser sadece göğsündeyse, kemoterapi ile daha yüksek bir başarı oranı vardır. Akciğerin küçük hücreli dışı kanserleri durumunda, kemoterapi tek başına veya radyasyon tedavisi ile birlikte kullanılabilir.

 

 

Herhangi bir tedavi yöntemi, hasta ihtiyaçları ve çıkarları göz önünde bulundurularak eğitimli bir uzman tarafından dikkatlice planlanacaktır. Herhangi bir sorunuz varsa, lütfen yerel doktorunuza danışın.

 

Uzman doktor randevusu için tıklayın

 

superyardim.com

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers