facebook piksel
  1. Ana Sayfa
  2. Bulimia Nervoza Nedir?
Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia Nervoza Nedir?

Bulimia Nervoza özellikle son yıllarda iyice toplum içinde kendine yer bulan yeme bozuklukları genelde toplumsal kaynaklı psikolojik sıkıntılar sebebiyle bireylerin hayatını tehlikeye sokuyor. 

Toplumsal normlara kendini sığdırmaya çalışma, kendi vücudunu beğenmeme, kendini olduğundan daha şişman görme gibi birçok psikolojik etken bireylerde yeme bozukluklarına sebep olabiliyor. Çocuklukta geçirilen travmalar, gelişme çağında yaşanan dışlanma olayları da neredeyse her yaş ve sınıftan bireyde yeme bozukluğunun geliştiğini gösteriyor. Aneroksiyadan farklı olarak bulimia hastalığına sahip kişilerin kiloları normal sınırlar içinde veya normal sınırların üstünde olabilir.

Bulimia nervoza hastalığı bireylerin aniden atak halinde tıkınırcasına yemek yeme durumu yaşamaları ve bu durumundan sonra kendilerini kusturmaya çalışmaları, kendilerini aç bırakmaları veya gereğinden ağır egzersiz yapmaları durumları ile görülür. Bulimik kişiler küçük yaşlarda obezite yaşatan, küçükken istismara uğrayan, zayıflık takıntısını içselleştirmiş ve düşük özgüvenli kişilerde sıklıkla görülür. Psikolojik olarak yarattığı tahribatın yanı sıra bulimia hastalığı kişilerde birçok fizyolojik probleme de sebep olur, bu problemlerin birçoğu hayatı tehlike yaratabilir.

Bulimia Nervoza Tedavi Edilmezse Ne olur?

Bulimia nevroza hastalığı her yaş ve kesimden bireyde görülebilir. Gerekli besinlerin vücutta emilmesinin önü kapandığı için de birçok problemi de beraberinde getirir. Adet görememe, vücudun su-mineral yoksunluğu çekmesi, yemek borusu yırtılması, mide-barsak sorunları, kaygı bozuklukları ve bağımlılıklar gibi sorunlar bulimia hastalığı yaşayan bireylerde sıklıkla görülür. Tedavi edilmemesi durumunda bu sorunlar tekrar eder ve kısır bir döngü içinde bulimia nervoza hastası birey hayati risk taşıyacak seviyeye gelir. Kalp ritim bozukluklarından karaciğer bozukluklarına kadar birçok ölümcül risk barındıran durum ile hasta psikolojik olarak tahribata uğrar. Bu sebeple tüm yeme bozuklukları gibi bulimia nervozanın da tedavi edilmesi gereklidir. Bulimia tedavisi genelde psikolojik terapi ile başlar ve soruna yol açan nedenler çözülmeye çalışılır.

Bulimia Nervoza Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bulimia nervozada tedaviye cevap verme istatistikleri anoreksiyanınkilere göre daha olumludur. Bulimia nervoza hastası bireye tedavi hem psikiyatrik olarak hem de ilaçla sağlanır. Travma durumlarına yönelik çalışmalar, stresle mücadele, beden olumlama ve dürtü kontrolü gibi yöntemler ile tedavi süreci yönetilir. İlaçla tedavi ile de kaygı ve öfke kontrolü sağlanarak kapsayıcı bir tedavi programı izlenir.

Eğer son üç ay içinde en az haftada bir kez tıkanırcasına yeme ve uygunsuz dengeleyici davranışlarda bulunduysanız derhal doktor randevunuzu almanızı öneririz.

Ankara Psikolog Randevusu İçin Tıklayın

İstanbul Psikolog Randevusu İçin Tıklayın

İzmir Psikolog Randevusu İçin Tıklayın

Bursa Psikolog Randevusu İçin Tıklayın

Antalya Psikolog Randevusu İçin Tıklayın

Adana Psikolog Randevusu İçin Tıklayın


İlgili Makeleler

Yeme Bozukluğu Çeşitleri Belirtileri ve Tedavisi

  • Paylaş:

Yorum Yapın

ap servers